Dr. Mirko Černič - rojstna hiša in spominska plošča

Dr. Mirko Črnič (1884-1956)

Medicino je študiral v Gradcu in na Dunaju, kjer se je tudi specializiral za kirurgijo. Leta 1913 je bil zdravnik prostovoljec v 2. balkanski vojni. 1. svetovno vojno je preživel kot vojaški kirurg na ruski in italijanski fronti. Leta 1919 je postal primarij kirurškega oddelka Splošne bolnišnice Maribor in njen upravnik. Bil je med pionirji slovenske travmatologije in zdravljenja golše. Bil je tudi porodničar in ginekolog. V letih 1932 in 1933 je v Ljubljani vodil kirurški oddelek Obče javne bolnišnice. Leta 1941 je bil izgnan v Srbijo, se leta 1943 vrnil in odšel v partizane ter delal v partiznaski bolnišnici. Po osvoboditvi je bil do upokojitve (1948) delegat Ministrstva za narodno zdravje Ljudske republike Slovenije.

Bil je med pobudniki ustanovitve slovenske univerze v Ljubljani in eden od pionirjev Slovenske zdravstvene besede. Od 1946-1947 je honorarno predaval na ljubljanski medicinski fakulteti.  V knjigah in revijah je objavil vrsto medicinskih in jezikovnih prispevkov.

Spominsko ploščo v Metliki je postavilo Belokranjsko muzejsko društvo.