skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Na železniški postaji v Šempetru /Pivka. 30.12.1915

Fotografija/dopisnica, je bila verjetno posneta na kolodvoru na železniški postaji St. Peter na Krasu. Tudi na poštnem žigu je enak datum, 30. dec. 1915. Tu je še uradni žig, da je  kartica šla skozi cenzurirni urad »K.u.k Militerzenzuriramt, Adelsberg«,  v Postojni. Slika je bila poslana »Gospici Bibki Bisail, učiteljici v Trnovem (Il. Bistrica)«. Z zahvalo za čestitke. Še šaljiv dodatek: »Pošiljam nekaj fest fantov v pogled!  Ivan« In »Veselo novo leto vsem , Tebi in Hodnikovim.  Mira in Ivan, Tilka.

Slika prikazuje visok vojaški obisk na železniški postaji v Št. Petru, ki je zaradi  strateške pomembnosti  bila deležna pogostih vojaških obiskov in nadzorov.

Sliko so ohranili Hodnikovi v Ilirski Bistrici. Tu je učiteljica Bibka stanovala pri svoji sestri tudi učiteljici, soprogi Kristjana Hodnika, ki pa se je po poroki morala odreči poklicnemu delu z otroki. Učiteljica Bibka je poučevala tudi mojega starega očeta Franca Vencetovega s Topolca. Sem jo poznal  tudi sam, saj sem jo redno srečeval na njenih sprehodih po Bistrici. Ko je gospodična Bibka  potrebovala kakšno tehnično uslugo ali hišno popravilo je obiskala našega soseda mehanika Andreja Debevca. Ob eni takih prilik, ko sem se na lestvi trudil z napeljavo luči nad vhodom, me je gospodična  Bibka  nekaj trenutkov opazovala in kmalu zaključila: «Ti pa ne moreš biti kak delavec, verjetno si študent«. In imela je prav.

 Vc/697

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.