Finančna straža, Zabiče, Ilirska Bistrica

Sredi tridesetih let je Italija vlagala obilna sredstva pri utrjevanju meje proti Jugoslaviji. Mnoge zadeve je uredila po svojih zakonih, kot na svojem teritoriju. Tako je vzpostavila tudi oblastne strukture, na celotnem zasedenem ozemlju še posebej skrbno ob meji z Jugoslavijo. Seveda smo na  Primorskem to najbolj občutili. Ukinjene so bile slovenske šole, na šole so prišli italijanski učitelji, ljudje in naselja so dobila italijanska imena. Vse je kazalo, da se domačemu slovenskemu prebivalstvu slabo piše.

Spremembe so bile opazne na vsakem koraku.

Na sliki: Povsem nova stavba finančne straže postavljene pred vasjo Zabiče v času po letu 1930. S pogledom proti Dletu. Njena naloga je bila poleg nadziranja prometa čez Gomance, tudi  kontrola odvoza lesa iz snežniških gozdov. Danes ni o tej stavbi »ne duha ne sluha«!

Slika je iz zbirke Jadrana Krašovca iz Račic pri Podgradu. (305/vč)