BRATA FRANE IN STANKO PREŽIVELA VOJNO VIHRO, 1945

Brata Frane in Stanko Baša Vencetova s Topolca pri Ilirski Bistrici sta srečno prestala drugo vojno. Okusila sta vse, kar so morali prestati primorski fantje, služenje v italijanski vojski, bataglione speziale, razpad Italije in odhod v partizane. Frane se je pridružil 3. Prekomorski brigadi v Južni Italiji in z njo osvobajal celo Dalmacijo. Stanko se je vključil v lokalne partizanske enote.  Pred koncem vojne se je pri prevozu hrane močno poškodoval in pristal v bolnici v Ljubljani na Zaloški cesti. Brat Frane je ob zaključku vojne zbolel za močno pljučnico. Obležal je v isti bolnici kot brat Stanko, celo v isti sobi, ne da bi vedela drug za drugega. Nekega dne pa je bolniška sestra enemu od njiju omenila, da na drugem koncu bolniške sobe leži še en bolnik z enakim priimkom. Brata sta bila presrečna, saj se nista videla več kot štiri leta. Žal je brat Stanko za posledicami nesreče že čez dobro leto umrl.