Čebelarski mojster Krištof Sabade, Ilirska Bistrica 1914

Anton Žnideršič, (1874-1947) posestnik, solastnik Prve kranjske tovarne testenin PEKATETE v Ilirski Bistrici, čebelarski strokovnjak in organizator slovenskega čebelarstva je sledil vsem novostim na področju čebelarstva v Evropi in po svetu. Udeleževal se je največjih čebelarskih razstav po Evropi in prinašal domov številna priznanja, diplome in medalje. Dovzeten je bil za vsakovrstne zamisli, da bi izboljšal čebelarjenje in povečal donosnost čebelnih družin.

Tako je spoznal čebelarskega mojstra Krištofa Sabade (1875-1916) iz Prusije in ga leta 1902 povabil v Ilirsko Bistrico, da prevzame skrb za njegov že utečen čebelarski posel, da bi nadziral njegovo obsežno čebelarsko dejavnost in se posvečal  izobraževanju delavcev in mladih.

Pri Žnideršiču je bil zaposlen polnih dvanajst let! Bil je zelo redoljuben pa tudi strog do delavcev. Kar so mu zamerili posebno mlajši.

Krištof Sabade je bil tudi fotoamater in na njegovo bivanje v Ilirski Bistrici spominjajo tudi nekatere fotografije.

V začetku svetovne vojne se je kot vojaški obveznik moral vrniti domov. Čebelarskemu prijatelju Ivanu Šajnu je poslal dve sliki z njegove »vojaške službe«. Eno predstavljamo tokrat. To je tudi zadnje javljanje čebelarja Krištofa Sabade v Ilirsko Bistrico. Postal je ena od več milijonov žrtev svetovne vojne.

Na sliki: Vojaška fotografija Krištofa Sabade, skrajni desni, z dvema vojnima tovarišema v začetku vojaškega spopada leta 1916.  241/čv