Zemljevid  

Slovensko kulturno društvo Istra, Pulj

Slovensko društvo Istra v Pulju, ki je prvo slovensko društvo na tleh hrvaške Istre, je bilo ustanovljeno prav v letu 2001 in je leta 2016 praznovalo 15-letnico delovanja. Prvi poskusi ustanovitve društva sežejo v devetdeseta leta, a so se načrti uresničili šele dobrih osem let kasneje.
Od leta 2006 delujeta v okviru društva mešani pevski zbor Encijan in kreativna delavnica Čebelice.
MePZ Encija je zrasel iz pevske skupine 10-ih pevcev do zbora 35 pevcev in združuje tako Slovence, kot pripadnike ostalih narodov, ki skupaj z nami negujejo slovensko pesem. Lepe odzive pri svojem delu in razstavah dosegajo tudi članice kreativne delavnice. Trudijo se ohraniti predvsem slovensko kulturno dediščino skozi izdelovanje različnih predmetov na delavnicah (belokranjske pisanice, panjske končnice, narodne noše,…)

Preberi več

Po prvem poskusu organiziranja Slovencev v Pulju iz leta 1996, ko se je ustanovila Slovenska unija, ki pa ni zaživela, je bilo leta 2001 ustanovljeno Slovensko kulturno društvo "ISTRA". Za prvo predsednico društva je bila izbrana Alojzija Slivar.

Prvo leto delovanja društvo še ni imelo svojih prostorov, zato tudi ni bilo mogoče organizirati resne dejavnosti, razen vpisovanja novih članov in akcij predsedstva, da se najde ustrezen prostor. V začetku leta 2003. je s strani mesta društvu dodeljen prostor v ulici Hermana Dalmatina 4, kjer je še sedaj sedež društva. To je pravzaprav dvorana velikosti 84 m2, primerna za prireditve, razstave, predavanja, vaje zbora. Žal smo tudi tajništvo morali organizirati v enem in istem prostoru, kar je postalo ovira, saj se niti dve dejavnosti istočasno nista mogli odvijati.

Vsekakor je dodelitev prostora pomenila zagon dela v društvu. Že 08. februarja leta 2003 smo s skromno prireditvijo praznovali slovenski kulturni praznik, v neurejenem in neogrevanem prostoru. Z volonterskim delom je urejen prostor, montirana razsvetljava, katero smo takoj načrtovali primerno potrebam za razstave.

S prvo finančno pomočjo je opravljen nakup najnujnejšega pohištva in organizirana prva razstava s katero je predstavljen naš član, akademski slikar Martina Bizjak. Za vsak praznik so bile organizirane skromne kulturne prireditve.

 

Več o zgodovini društva na spletni strani društva http://www.skdistra.hr/sl/

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Društvo

Telefon

+385 52 215851

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Datum objave

08.06.2017 15:00

Zadnja sprememba

08.06.2017 15:00

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam