skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Zgodovina za vse 2023/1

Zgodovinsko društvo Celje, Zgodovinski arhiv Celje in Osrednja knjižnica Celje v okviru Poletja v Celju vabijo v sredo, 30 avgusta 2023, ob 18. uri v Levstikovo dvorano knjižnice na predstavitev prve številke jubilejnega XXX. letnika revije, ki v Celju neprekinjeno izhaja že 30 let.

Revijo bo predstavil urednik dr. Borut Batagelj, eno izmed objavljenih razprav, Gospostvo Smlednik pod Celjskimi grofi Friderik Žovneški kupi grad Smlednik za dva tisoč mark srebra bo osvetlil avtor dr. Jurij Šilc.

Prispevek govori o času, ko je bila žovneško/celjska grajska politika v znamenju izjemne posestne ekspanzije. V ta čas sodi tudi pridobitev Smlednika, prvega večjega gospostva oziroma gradu na Kranjskem, kamor so se v naslednjih desetletjih začele vedno bolj usmerjati ambicije svobodnih gospodov Žovneških oz. poznejših grofov Celjskih. Ti so nadaljevali z zaokrožanjem tamkajšnje posesti in s tem položili temelje lastni posesti na Kranjskem. Pridobitev patronatne pravice nad župnijo Vodice, ustanovitev vikariatov v Smledniku in v Utiku ter kaplanije v Spodnjih Pirničah kaže na to, da so Celjski tudi na področju cerkvene teritorialne ureditve poskušali utrjevati svoje glavno kranjsko središče na gradu Smlednik. Tudi cerkev in Marijina bratovščina na Šmarni gori so v času Celjskih z nakupi in daritvami pridobili omembe vredno premoženje.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.