skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Zgodovina za vse 2022/2

Zgodovinsko društvo Celje vabi na predstavitev druge številke  XXIX. letnika revije Zgodovine za vse, ki bo v ponedeljek, 16. januarja 2023, ob 18. uri v Špitalu za prjatle na Slomškovem trgu 5 v Celju.

Revijo bo predstavil urednik dr. Borut Batagelj, eno izmed objavljenih razprav, Zadnji slovenski legitimist ali zgodba o mednarodnem prevarantu z Vrha nad Laškim : dosje Alojza Novaka v arhivskem gradivu prve avstrijske republike bo osvetlil avtor prof. dr. Andrej Rahten.
V članku je predstavljeno delovanje Alojza Novaka, doma z Vrha nad Laškim, ki se je v tridesetih letih 20. stoletja izdajal za predstavnika tajne organizacije Kralj Matjaž. Delovala naj bi po vzoru na avstrijska legitimistična društva, ki so Otonu Habsburškemu priznavala pravico do prevzema cesarskega prestola, Novakova organizacija pa naj bi se zavzemala za samostojno Slovenijo pod habsburškim žezlom. Članek temelji predvsem na gradivu, ki ga hrani Avstrijski državni arhiv oz. Arhiv Republike. V Novakovem dosjeju se nahajajo predvsem policijska poročila in korespondenca urada zveznega kanclerja, vsebuje pa tudi različno propagandno gradivo. Sem spada tudi dvojezični časnik Oesterreich. Slovener/Avstrijski Slovenec, ki ga je Novak izdal v Nemčiji, a je izšla samo ena številka.

Andrej Rahten je znanstveni svetnik na Zgodovinskem inštitutu Milka Kosa ZRC SAZU in profesor na Filozofski fakulteti
Univerze v Mariboru.

Vabljeni

Vstop prost.

Vir: https://www.facebook.com/profile.php?id=100057312414288

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.