skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Zapuščina Franceta Dobrovoljca (1907-1995) - razstava podaljšana do 25. 9. 2023

V Slovanski knjižnici, ki deluje v okviru Mestne knjižnice Ljubljana, smo v trajno hrambo dobili zapuščino romanista, slovenista, bibliografa, bibliotekarja, leksikografa in literarnega zgodovinarja Franceta Dobrovoljca, ki je Slovansko knjižnico vodil med letoma 1948 in 1974.

Izbor iz njegove zapuščine (pisno korespondenco, rokopisno gradivo, dnevnike in fotografije) predstavljamo na razstavi, ki bo na ogled v preddverju naše knjižnice med 8. in 30. junijem oziroma do 25. septembra 2023. 

Razstavo, ki jo je pripravila bibliotekarka Simona Pečenik, bomo odprli v sredo, 14. junija 2023, ob 18.00.  Na dogodku bosta spregovorila vodja Slovanske knjižnice Tomaž Miško in nekdanja direktorica Cankarjeve knjižnice Vrhnika Marija Iskrenovič. Za glasbeno popestritev bodo poskrbeli mladi klarinetisti iz Glasbene šole Franca Šturma.

France Dobrovoljc je bil kot ravnatelj Slovanske knjižnice zaslužen za vzpostavitev številnih programov za izmenjavo gradiva s sorodnimi tujimi ustanovami. Vrh njegovega udejstvovanja predstavlja obsežen, vsebinsko natančen in slikovno bogat Cankarjev album. S predstavljenimi biografskimi dognanji in bibliografijo je postavil temelje za nadaljnja raziskovanja Cankarjevega dela.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.