skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ljubljana v gibljivih slikah: Na Šmarno goro - Jurij Šilc

“Šmarna gora je nekak tolažnik sprehoda željnih Ljubljančanov in Ljubljančank; cele karavane so lezle v nedeljo proti njenemu vrhu …”, je zapisano v Slovenskem domu leta 1936. O tem osamelcu sredi Ljubljanske kotline, ki ima dva vrhova, vzhodni se imenuje Gora (669 m), zahodni pa Grmada (676 m), je bilo prelitega že veliko črnila, in zdi se, da o Šmarni gori vemo že vse.

Na tokratnem domoznanskem večeru iz cikla Ljubljana v gibljivih slikah, ki bo 17. 10. 2023 ob 19.00, v dvorani MKL – Slovanske knjižnice, bo predavatelj Jurij Šilc spregovoril o nekaterih manj znanih prigodah iz daljne in bližnje preteklosti, ki so povezane s Šmarno goro in njenimi obiskovalci. Beseda bo tekla o neobstoječem gradu, Marijini cerkvi in gradnji protiturškega tabora, o božjepotnikih, pesniku Prešernu, homeopatu Favstu, triglavskem župniku Aljažu, pa o zobati železnici in vzpenjači, partizanski poroki in muzeju NOB na Grmadi, gorskih tekih, kulturnih prireditvah, šmarnogorskih rekorderjih …

Pred predavanjem si bo mogoče ogledati kratek odlomek iz oddaje Kulturni vrhovi: Šmarna gora. (Avtor in voditelj: Andrej Doblehar Režiser: Aleš Žemlja – TV arhiv in dokumentacija RTV Slovenije).

 

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.