skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Literarni večer s Ferijem Lainščkom

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 6. aprila 2023, ob 18. uri vabi na literarni večer s Ferijem Lainščkom in predstavitev drugega dela avtobiografske trilogije Petelinje jajce.

V ormoško knjižnico se ponovno vrača Feri Lainšček, priljubljen pisatelj, pesnik, dramatik, scenarist, tekstopisec, avtor radijskih iger in karizmatičen sogovornik (rojen leta 1959 v Dolencih na Goričkem, živi in ustvarja v Murski Soboti).

Je vsestranski ustvarjalec, ki se je uveljavil z deli namenjenimi odraslim, uspehe pa dosega tudi na področju mladinske književnosti. Prenekatera njegova dela so doživela filmske in glasbene interpretacije, sam pa je za svoje literarno snovanje prejel že več nagrad: nagrado Prešernovega sklada za roman Ki jo je megla prinesla, kresnika za romana Namesto koga roža cveti in za roman Muriša,  večernico za mladinsko knjigo Mislice, desetnico za knjigo Pesmi o Mišku in Belamiški in Prešernovo nagrado 2021 za delo na področju literature.

Izjemen in plodovit literat bo v pogovoru z Marijano Korotaj razkril podrobnosti najnovejšega romana, nadaljevanja uspešnice Kurji pastir, drugega dela avtobiografske trilogije Petelinje jajce.

Roman Petelinje jajce ni le odlično nadaljevanje romana Kurji pastir, ki je bil leta 2021 nominiran za nagrado kresnik, temveč je obenem samostojno literarno besedilo.

V drugem delu načrtovane trilogije, v kateri pisatelj na izviren način tematizira svoje otroštvo, spremljamo dečkovo življenje v predšolskem obdobju. Njegovo magično doživljanje sveta in vztrajno iskanje odgovorov na prva bivanjska vprašanja pisatelju omogočata zanj značilno poetično in s simbolno govorico poglobljeno besedilo. Prvine magičnega realizma, ki so sicer značilne za Lainščkova najboljša romaneskna dela, tako tokrat še posebej izstopajo. Svojevrsten preplet arhaičnega in pravljičnega, krščanske mitologije in komunistične ideologije ter neobičajne vsakdanjosti se zlijejo v sugestivno besedilo, ki nas ne nagovori le kot prispevek za avtorjevo biografijo, temveč tudi kot literarna mojstrovina.

Feri Lainšček prihaja v Knjižnico Ormož v četrtek, 6. aprila 2023, ob 18. uri v okviru projekta Beletrinini trubadurji 2023, gostili bomo tudi Beletrinino knjigarno, ki bo ponujala izbor knjig po posebno ugodnih cenah.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.