Zemljevid  

Zofka Kveder - prva slovenska klasikinja

Zveza kulturnih društev Maribor vabi v ponedeljek, 16. aprila 2018, ob 17. uri v Glazerjevo dvorano UKM na Spominjanja ob sto štiridesetletnici rojstva Zofke Kveder. O Zofki Kveder (1878-1926), prvi slovenski poklicni pisateljici, urednici, publicistki, prevajalki in dejavni feministki bo spregovorila urednica njenega Zbranega dela dr. Katja Mihurko Poniž. Z njo se bo pogovarjala mag. Majda Potrata.

Veselimo se srečanja z vami!

Preberi več

Literarna zgodovinarka dr. Katja Mihurko Poniž, rojena Mariborčanka, je redna profesorica, zaposlena na univerzi v Novi Gorici. Je avtorica več znanstvenih monografij, najobsežnejše pa je zagotovo njeno urejanje Zbranega dela Zofke Kveder, katerega peta knjiga je tik pred izidom. Njena raziskovalna področja so feministična literarna veda, študije spolov, slovenska dramatika, slovensko-nemški literarni stiki in zgodovina slovenskega ženskega gibanja.

Na zavihku knjižne izdaje njene doktorske disertacije Drzno drugačna: Zofka Kveder in podobe ženskosti (2003) v odlomku iz recenzije beremo: »'Naša Zofka', kot so jo radi klicali po imenu – v opoziciji z vsemi veliko bolj spoštljivimi moškimi 'priimki' - je tako, prvič v 'naši' zgodovini, dobila mesto, ki ji že dolgo pripada. Svet Zofke Kveder je svet moderne v najboljšem pomenu besede. Knjiga Katje Mihurko Poniž prinaša eno tistih odkritij, s katerimi se lahko ponašajo le najboljše raziskovalne tradicije.«

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Zofka Kveder - prva slovenska klasikinja

Čas dogodka

16. 4. 2018 ob 17.00

Lokacija

Glazerjeva dvorana Univerzitetne knjižnice Maribor

Kontaktna oseba

Mag. Franci Pivec

Kategorije

Pogovor

Datum objave

13.04.2018 14:18

Zadnja sprememba

13.04.2018 14:18

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam