skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Štajer-Mark. Po sledeh skupne preteklosti

Osrednja knjižnica Celje vabi na odprtje razstave in predavanje z naslovom »ŠTAJER-MARK. Po sledeh skupne zgodovine: razglednice zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920)«.

V četrtek, 4. aprila 2019 ob 17. uri v drugem nadstropju Osrednje knjižnice Celje. Odprtju razstave bo nato ob 18. uri v Levstikovi dvorani sledilo predavanje ene od avtoric razstave mag. dr. Karin Almasy (Univerza v Gradcu) z naslovom »‘Tukaj nekje pa poteka moje življenje!’ Česa se lahko naučimo z razglednic s Spodnje Štajerske iz obdobja med 1890 in 1920«.

Razstava predstavlja razglednice na edinstven način, saj te nimajo več le vloge sporočanja počitniških vtisov, ampak so nosilke zgodovine. Razglednice so bile vsakdanji komunikacijski medij, ki ga je uporabljala večina prebivalstva tistega časa, zato nudijo tudi pogled »od spodaj« oz. pogled preprostih, »malih« ljudi tistega časa.

Projektna skupina z Univerze v Gradcu (Karin Almasy, Eva Tropper, Jernej Kosi, Martin Sauerbrey in Bianca Sieberer pod vodstvom projekta Heinricha Pfandla) je od leta 2016 pregledala več tisoč zgodovinskih razglednic iz obdobja med letoma 1890 in 1920, ki so bile poslane na območju zgodovinske Spodnje Štajerske.
Gre za projekt, ki ga je finančno podprl Avstrijski znanstveni sklad (FWF) in je presegel državne meje, saj so v njem udeleženi tako slovenske kot avstrijske ustanove in zbiratelji. Izsledke svojega večletnega proučevanja avtorji predstavljajo javnosti z razstavo in istoimenskim katalogom pod naslovom »ŠTAJER-MARK. Po sledeh skupne zgodovine: razglednice zgodovinske Spodnje Štajerske (1890–1920)«.

Razstava bo na ogled v 2. nadstropju do 31. maja 2019.

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.