skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

12. likovna razstava skupine Prijatelji in učencev OŠ Lava

V torek, 17. maja 2022,  je bilo v avli OŠ Lava odprtje 12. medgeneracijske razstave likovnih del učencev OŠ Lava in likovne skupine Prijatelji iz Celja.  Otvoritev razstave so obogatili glasbeni umetniki: harmonikar Nejc Petelinšek, učenki šole – četrtošolki Iva in Nuša – duet flavt, številne obiskovalce so nagovorile vodja skupine Prijatelji Amina Kolarič, mentorica učencev Katja Kovše ter ravnateljica šole, mag. Marijana Kolenko. Razstava bo na ogled v avli OŠ Lava  do 6. junija 2022  vse delovne dni v tednu od 8. do 19. ure.

Po dveh letih »prisiljenega« predaha, ki nam ga je vsilila epidemija, nadaljujemo z lepo tradicijo druženj likovnih Prijateljev na OŠ Lava. Pred dvema letoma smo iskali inspiracijo v dotikih narave, v času, ki pa je sledil, kakšno naključje, smo bili prikrajšani za marsikateri stik in druženje. Prepričana sem, da bomo odslej bolj hvaležni in znali ceniti svobodo in sproščenost, ki smo je vsaj začasno deležni. A vsaka  svoboda meji na svobodo bližnjega, ki zajema tudi  skrb zanj in s tem tudi za naše skupno zdravje in življenja vseh nas.

Minulo in letošnje leto smo pod mentorstvom priznanega celjskega slikarja Dušana Amanoviča likovni prijatelji ostali zvesti naravi, inspirirani z njo, z likovnim raziskovanjem raznovrstne motivike s poudarkom na svobodi v svetu narave, so nastala raznovrstna likovna dela:  metulj, čebelica, muca, levčki, harmonija vodnega sveta od rek, jezer do morja, pikapolonica, športnik, čoln, krajine v raznih odtenkih, labod, ptice, pa tudi ples žene in navsezadnje tudi kokoške ter njim ljubi petelinčki.

Motivika narave je doživela svobodo v izrazu, likovnih pristopih, barvah, čutenju. Svoboda je rdeča nit likovnih del likovnikov in tudi učencev OŠ Lava, ki zaokrožajo likovno ustvarjalnost pod mentorstvom likovne pedagoginje Katje Kovše, ki je učence popeljala od realnih motivov do abstrakcije.

Svoboda s svojo večplastnostjo navdušuje, navdihuje, oživlja, dopušča čutenje ob ogledu razstavljenih likovnih del prav slehernega posameznika. Svoboda mu dopušča svobodo dojemanja, doživljanja in »potapljanja« v umetniške globine ali pa opazovalcu preprosto pušča subjektivno realno občudovanje slik na njemu lasten način. Umetnost je namenjena prav temu – da posamezniku ponudi estetsko ugodje in ga nagovarja s subjektivnim doživljanjem ob katerem se tudi dobro počuti.

Zapisali:   Amina Kolarič in Marijana Kolenko

 

 

 

 

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.