skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Slovesnost ob 70-letnici Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec

29. novembra 2019 je v Knjižnici Ksaverja Meška Slovenj Gradec potekala slovesna prireditev ob 70-letnici ustanovitve. V goste smo povabil Janeza Škofa in glasbeno skupino Suha Južina, program pa je povezoval Jurij Berložnik.

Preberi več

Za posebno čast si štejemo, da je knjižnica prejela kar dve priznanji za uspešno delo, eno od župana Mestne občine Slovenj Gradec, Tilna Kluglerja, drugo od župana Občine Mislinja, Bojana Borovnika.

25. novembra 1949 je bila ustanovljena Centralna okrajna knjižnica v Slovenj Gradcu in je s 1.256 zvezki knjižničnega gradiva, abecedno imenskim katalogom in enim zaposlenim knjižničarjem postavila temelje strokovnemu razvoju knjižnične dejavnosti na območju, ki danes zaobjema Mestno občino Slovenj Gradec in Občino Mislinja.

Leta 1972, je po triindvajsetih letih dela v zelo skromnih razmerah knjižnica postavila temelje in prve korake k posodobitvi poslovanja s tem, da je kot prva na Koroškem postavila gradivo v prosti pristop ter ga tako zelo približala uporabnikom. K prijaznejši podobi in kakovostni ponudbi je pripomogla tudi prva namenska knjižnična oprema, vendar so bili prostori še vedno utesnjeni in knjižnica se je nato v naslednjih triindvajsetih letih še dvakrat selila. Prelomno je bilo leto 1995, ko je knjižnica začela izpolnjevati svoje poslanstvo v novih, svetlih in zadosti velikih prostorih, ter se prelevila v gostoljubno ustanovo z moderno opremo in ustrezno komunikacijsko tehnologijo.

Danes knjižnica Ksaverja Meška deluje v štirih enotah: v Slovenj Gradcu, Mislinji, Pamečah –Trobljah in v Podgorju in že zdavnaj ni več zgolj izposojevališče knjižničnega gradiva, temveč je tudi prostor za druženje in izobraževanje različnih ciljnih skupin, prostor za predavanja, srečevanja z ustvarjalci in seznanjanja s perečimi družbenimi problematikami lokalnega in vseslovenskega okolja. V vseh enotah se za uporabnike trudimo strokovno izobražene knjižničarke in bibliotekarke, ki se dnevno soočamo z izzivi sodobnega sveta in potrebami prebivalstva.

Ob jubileju 70-obletnice delovanja knjižnice smo, v sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije, območna enota Slovenj Gradec in založbo Cerdonis, izdali strip po drami Franca Ksaverja Meška z naslovom Pri Hrastovih, ki je avtorsko delo Santiaga Martína Sáncheza. Poskrbeli pa smo tudi za posodobljeno celostno podobo knjižnice, izdelali nove kazalke, informativne zloženke, vrečke, majice, uporabne informacijske beležnice, ki smo jih razdelili med naše zveste uporabnike in podpornike.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Naziv

Slovesnost ob 70-letnici Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec

Čas dogodka

2019

Lokacija

Slovenj Gradec

Datum objave

06.12.2019 13:00

Zadnja sprememba

06.12.2019 13:03

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam