Zemljevid  

Pismenost v Prekmurju do 20. stoletja

Ob mednarodnem dnevu pismenosti, ki ga od leta 1966 (Unesco) praznujemo 8. septembra, pripravlja Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota razstavo z naslovom Pismenost v Prekmurju do 20. stoletja.

Preberi več

Zametki pismenosti v Prekmurju, ki je vse do konca prve svetovne vojne spadalo pod ogrsko vladavino, segajo v leto 867. Tedaj sta sv. Ciril in Metod prišla v Spodnjo Panonijo z namenom, da bi širila krščanstvo, a za dosego te namere sta morala prebivalstvo najprej opismenjevati. Ustanovitev prvih šol v Prekmurju sega že v čas ogrskega kralja sv. Štefana (969-1038), a pravi razcvet je nastopil z reformacijo, ki je ustvarila odlične pogoje za razvoj šolstva, prvih knjig v razumljivem (slovenskem) jeziku in prispevala  k dvigu pismenosti.

Prvi ohranjeni prekmurski abecednik, knjižica z abecedo in zlogovanimi besedili, nosi letnico 1725 (Kerčmar Mihael?: Abecedarium szlowenszko), tej učni knjigi so sledile še druge in prav vse, ne glede na vsebino (katekizmi, molitveniki, pesmarice ...), so bistveno prispevale k višji ravni pismenosti v Prekmurju. To so zakonsko podkrepile še šolske uredbe oz. šolski zakoni (kot npr. Ratio I, 1777; Ratio II, 1806; Zakon o ljudskem šolstvu, 1868 idr.).

Prvi podatki o stopnji pismenosti v Prekmurju so na voljo iz začetka 19. stoletja, ko je le-ta znašala dobrih 28 %, medtem ko se je stoletje kasneje dvignila na dobrih 51 %. Zagotovo Slovencem na Ogrskem tudi pred 19. stoletjem pismenost ni bila tuja, kar potrjujejo številni pisni dokumenti, a podatkov, koliko prebivalstva jo je dejansko dosegalo, nimamo.

Še več o pismenosti v Prekmurju pa na razstavi, ki bo na ogled od 7. do 29. septembra.

Vabljeni!

 

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Pismenost v Prekmurju do 20. stoletja

Lokacija

Zvezna ulica 10
9000 Murska Sobota

Kontaktna oseba

Klaudija Sedar

Kategorije

Razstava

Datum objave

06.09.2017 15:24

Zadnja sprememba

06.09.2017 15:24

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam