Zemljevid  

Kak so se inda v Gančanaj ženili in Ftijčje gostüvanje

V torek, 10. aprila 2018, ob 18. uri vabljeni v Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota na domoznanski večer, na katerem bomo z Ivanom Maučecem obujali spomine na nekdanje dni.

Preberi več

Gostüvanje (poroka) v Prekmurju ima prav posebno vsebino, čar in tradicijo, običaj pa se že stoletja prenaša iz roda v rod. Resda so se nekatere podrobnosti v določeni meri spremenile oz. posodobile, a tista izvorna pristnost in čar ostajata še dandanes. Kljub temu pa je v preteklosti gostüvanje le potekalo malo drugače ... Kako in kakšen je bil potek od snubitve pa do poroke konkretno v vasi Gančani, nam bo na podlagi ohranjenih in najdenih zapisov približal Ivan Maučec.

Beseda pa bo tekla tudi o Ftijčjem gostüvanju, tj. ko se ptički ženijo in v Prekmurju se ženijo že na Valentinovo, saj se, tako avtor, v nižinskem svetu narava prebuja v povprečju mesec dni prej kot v višje ležečih krajih (tam se ženijo na Gregorjevo). 

Z nami bo Ivan Maučec, avtor publikacij in nasploh zelo aktiven kulturni delavec.

Vabljeni!

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Kak so se inda v Gančanaj ženili in Ftijčje gostüvanje

Čas dogodka

18.00

Lokacija

Zvezna ulica 10
9000 Murska Sobota

Kontaktna oseba

Klaudija Sedar

Datum objave

09.04.2018 13:22

Zadnja sprememba

09.04.2018 19:49

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam