Zemljevid  

Guštanj in Kotlje v srednjem in zgodnjem novem veku

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, oziroma tamkajšnjem razstavišču, je potekala predstavitev knjige dr. Vinka Skitka z naslovom Guštanj in Kotlje v srednjem in zgodnjem novem veku.

Preberi več

Delo je izšlo kot tretja znanstvena monografija v zbirki Obzorja Koroške, ki jo izdaja Zgodovinsko društvo za Koroško. Društvo in njegovo delovanje ter dosedanje delo dr. Vinka Skitka je na kratko opisala dr. Karla Oder.

Bibliotekarki Simona Šuler Pandev in Simona Vončina sta prebrali zapis urednice dr. Katarine Keber in obeh recenzentov doc. dr. Toneta Ravnikarja in zaslužnega prof. ddr. Janeza Höflerja.

Avtor dr. Vinko Skitek je, na podlagi na novo odkritih in sistematično obdelanih domačih in tujih arhivskih virov, predstavil nova spoznanja na področju življenja v srednjeveškem trgu Guštanj in njegovi širši okolici med 13. in 17. stoletjem. Pri tem je na kratko opisal potek raziskovanja po vseh arhivih, strukturo znanstvene monografije,  življenje v guštanjskem trgu, trško samoupravo, nastanek tukajšnjih gradov in dvorcev ter plemiških rodbin, ki so živele v njih. Prikazal in poudaril je nekatere srednjeveške značilnosti cerkva v spodnji Mežiški dolini, ki so bile nekdaj del guštanjske župnije. Izbral je tudi nekaj zgodovinskih poudarkov srednjeveških Kotelj.

Recenzent dr. Tone Ravnikar je v knjigi med drugim zapisal, da celotna slovenska Koroška s to monografijo dobiva študijo, kakršne še ni bilo in katero ji lahko zavidajo mnogi drugi deli Slovenije, ki si lahko takšnega vpogleda v svojo preteklost samo želijo.

Kulturni program je z ljudsko pesmijo popestrilo Kulturno društvo moški pevski zbor Šentanelski pavri.

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Guštanj in Kotlje v srednjem in zgodnjem novem veku

Čas dogodka

2019

Lokacija

Ravne na Koroškem

Kategorije

Izobraževanje

Datum objave

14.11.2019 07:32

Zadnja sprememba

14.11.2019 08:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam