skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

9. septembra 1975 je umrl Tone Kralj, slikar, grafik in kipar

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
9. septembra 1975 je umrl Tone Kralj, slikar, grafik in kipar. Rodil se je 23. avgusta 1900. 

Tone Kralj je med letoma 1920 in 1923 študiral kiparstvo v Pragi, kasneje pa se je izpopolnjeval na Dunaju, v Parizu in Benetkah. V Rimu je študiral tudi arhitekturo, vendar ga ta ni tako zanimala, zato se je bolj posvetil umetniškemu ustvarjanju. Bil je brat slikarja in kiparja Franceta Kralja.

Preberi več

Do konca dvajsetih let je na tem področju tesno sodeloval z bratom Francetom, potem pa je razvil svoj stil monumentalnega realizma. V zgodnjih delih, ki kažejo odraz takratne dunajske in evropske umetnosti, prevladuje mehka, secesijska linija, motivi upodobitev pa so ekspresivno simbolični. Pri kasnejših delih figure postanejo močne, na neki način robustne (Pieta, 1934), s kompozicijskimi zasnovami in ostalimi likovnimi elementi pa dajejo specifičen stilni izraz. Kralj je teme za svoja dela iskal na različnih mestih. Njegov opus, poleg družinskih portretov (Avtoportret z ženo, 1932), zaobjema zgodovinske prizore kmečkih uporov in vojn (grafika), kmečkega in delavskega življenja (Rudarska mati, 1937) ter biblijske prizore (Saloma, Judita).
Kot v velik primorski rodoljub in krščanski humanist se je zelo izpostavil tudi kot protifašist, veliko njegovih slik in cerkvenih fresk upodablja fašiste kot zveri, Mussolinija pa kot hudiča. najbolj znane iz tega obdobja so: Rapallo, Bičanje sv. Vida, Angelska gora 1942, nadangela Mihaela, odetega v barve slovenske trobojnice, ki prebada troglavega zmaja nadangela s simboli Italije, Nemčije in Japonske. Številni zavedni primorski duhovniki so ga sami vabili, da jim s temi motivi poslika cerkve. O tem največ piše zgodovinar Egon Pelikan v knjigi Tone Kralj in prostor meje[2].
Leta 1954 je Tone Kralj prispeval ilustracije k ponatisu Levstikove zgodbe Martin Krpan, s katerimi je utrdil svoj status velikega umetnika s širokim zornim kotom.
V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki je od leta 1974 odprta stalna razstava Toneta Kralja, retrospektivnega značaja, tam pa je razstavljenih okrog 100 del tega velikega slovenskega umetnika.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Tone_Kralj

Priporočamo tud:
https://www.sloart.si/kralj-tone
http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi299895/

Fotogalerija

Informacije

Naziv

9. septembra 1975 je umrl Tone Kralj, slikar, grafik in kipar

Čas dogodka

9. september 1975

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

09.09.2020 00:00

Zadnja sprememba

27.05.2020 05:01

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam