skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

9. januarja 1952 se je v Logatcu rodil Andrej Žigon – Aleluja, slovenski pesnik, popotnik, dobrotnik, fotograf in igralec.

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
9. januarja 1952 se je v Logatcu rodil Andrej Žigon – Aleluja, slovenski pesnik, popotnik, dobrotnik, fotograf in igralec. Umrl je 16. julija 2003.

Andrej Žigon se je rodil 9. januarja 1952 v Gornjem Logatcu (ki mu je pravil Zgornja Fovšija) kot drugi sin Julke Golob. Očeta je menda videl samo enkrat. Deset let je bil star, ko mu je umrl stari oče, na katerega je bil navezan kot na pravega očeta. Obiskoval je Osnovno šolo Tabor (takrat Edvarda Kardelja) in med drugim igral tudi violino. Prve pesmi je napisal v času obiskovanja Poljanske gimnazije in s pomočjo Občine Logatec in tovarne KLI izdal svojo prvo pesniško zbirko, Zeleni oblaki. 

Ko je leta 1970 končal Poljansko gimnazijo, se je vpisal na ljubljansko Filozofsko fakulteto, kjer je študiral anglistiko in slavistiko. 

Aprila 1978, ko je imel 24 let, se je njegovo življenje povsem spremenilo, saj je preživel prometno nesrečo, po kateri je bil nezavesten več kot teden dni. Po usodni nesreči je leto in pol učil v osnovni šoli Dutovlje na Krasu. Potem se je zaradi duševne stiske vrnil v Logatec. Pozneje je zaradi tega izgubil službo v osnovni šoli na Rakeku. Leta 1986 se je invalidsko upokojil in še več let nihal med življenjem in smrtjo. Postal je znan kot božji klatež z boemskim načinom življenja.

Začasa življenja je izdal dve pesniški zbirki, Zelene oblake (1971) in Krt v sedlu (1986), zbirka Regratov venec pa je izšla posthumno (ur. Peter Kolšek). Leta 1988 je nastopil v filmu Pod sinjim nebom režiserja Dušana Prebila, poleg tega pa tudi v filmu Carmen Metoda Pevca. Pojavi se tudi v videospotu za pesem Poletna skupine Čuki. Medijsko odmeven je bil tudi njegov nastop v takrat priljubljeni oddaji Odklop, ki jo je vodil Borut Veselko. 

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.