Zemljevid  

9. februarja 1871 se je rodil Fran Saleški Finžgar, duhovnik, slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
9. februarja 1871 se je rodil  Fran Saleški Finžgar, duhovnik, slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec. Umrl je 2. junija 1962 v Ljubljani. 

Rodil se je v Doslovčah pri Breznici na Gorenjskem, v družini kajžarja in krojača. Doma se je reklo »Pri Dolencu«. Ljudsko šolo je obiskoval najprej v domači vasi na Breznici, nato v Radovljici, gimnazijo pa v Ljubljani. Novo mašo je imel 5. avgusta 1894. Po študiju bogoslovja je leta 1895 postal kaplan v Bohinjski Bistrici. Službeni kraji so se hitro menjavali (Jesenice, Kočevje, Idrija, Jošt nad Kranjem, Škofja Loka). V letih 1900 do 1902 je bil kurat v prisilni delavnici v Ljubljani, potem je  postal župnik v Želimljah pri Igu, leta 1908 v Sori in leta 1918 v Trnovem v Ljubljani. Kjer koli je služboval, je pomagal tudi pri gospodarskih zadevah in postal duša kulturnega življenja. Bil je kulturnik, predsednik Nove založbe, tajnik in urednik pri Mohorjevi družbi in urednik Mladike. Po upokojitvi 1936 je živel v Ljubljani. Kupil si je hišo na Mirju, v trnovski župniji. Tik pred koncem vojne mu je bomba uničila hišo, njega pa kar precej ranila. 

Preberi več

Objavljati je začel na začetku devetdesetih let, vendar je kot pisatelj počasi dozoreval. Najprej je objavljal povesti, kasneje je pisal lirske črtice in novele. 1906-1907 je v reviji Dom in svet objavljal svoj najobsežnejši spis, zgodovinski roman Pod svobodnim soncem, ki je kasneje doživel več knjižnih objav. Nato se je posvetil povestim in črticam iz kmečkega življenja. Pisal je tudi drame. Med njegova najboljša dela sodijo mladinske povesti, zato F. S. Finžgar sodi med najboljše slovenske mladinske pisatelje. Po njegovi povesti Strici so posneli celovečerni film (Lucija, 1965, režiserja Franceta Kosmača).

Leta 1938 je bil izvoljen za rednega člana Akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani. Na njegovo pobudo je bila leta 1939 odkupljena Prešernova rojstna hiša in preurejena v muzej. 

Leta 1951 je dobil Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Od leta 1971 je Finžgarjeva rojstna hiša urejena kot kulturni spomenik.

Vir: http://www.gorenjci.si/osebe/fin%C5%BEgar-fran-sale%C5%A1ki/1081/ 
Prispevala: Občinska knjižnica Jesenice

Fotogalerija

Informacije

Naziv

9. februarja 1871 se je rodil Fran Saleški Finžgar, duhovnik, slovenski pisatelj, dramatik in prevajalec

Čas dogodka

9. februar 1871

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

09.02.2019 20:00

Zadnja sprememba

09.02.2019 20:12

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam