skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

28. februarja sta se rodila Luka Dončić (1999-) in Primož Peterka (1979-)

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
28. februarja sta se rodila Luka Dončić (1999-) in Primož Peterka (1979-)

Luka, rojen 28. februarja 1999,  je 201 cm visok profesionalni igralec košarke, ki lahko igra na različnih igralnih položajih. Prvenstveno je organizator, lahko je branilec, njegova višina pa mu omogoča igranje na položaju krila in celo krilnega centra, saj je dovolj visok in odličen skakalec. Tako lahko igra daleč od obroča kot tudi pod njim. Posledično ne nabira samo točk kot strelec. Rad je organizator akcij, ki deli asistence in obenem zbira skoke v igri blizu obroča. Vse to mu omogočajo njegova tehnika in znanje ter izvrsten pregled nad igro. Hvalijo ga kot vsestranskega košarkarja, izstopa pa po izrednem pregledu nad igro in dogajanjem v njej.

 

Že v njegovih najstniških letih so mu strokovnjaki priznavali, da je eden največjih slovenskih in evropskih talentov. Zelo mlad je zaigral za Real v močni španski ligi in tudi v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, Evroligi in v obeh še mladoleten osvajal posamične in klubske nagrade. Leta 2018 je postal dvanajsti slovenski košarkar izbran v ligo NBA. Zaradi svoje vsestranskosti in številnih odlik ga mediji opisujejo v samih superlativih. Leta 2020 je postal prvi Slovenec izbran v prvo postavo tekme vseh zvezd.

Primož, rojen 28. februarja 1979, je slovenski smučarski skakalec. Peterka je začel skakati na skakalnici, ki stoji poleg šole v zanj domačih Moravčah, doma je bil vasi v Prikrnica, ki je manj kot 1 km oddaljena od Moravč. 

V svetovnem pokalu je prvič nastopil 4. januarja 1996 v Innsbrucku, kjer je nadomestil reprezentančnega kolega s preslabo formo. Že na prvi tekmi se je uvrstil na 8. mesto in sezono nadaljeval v še boljšem slogu. V poljskem središču Zakopane je prvič zmagal in podvig ponovil še v švedskem Falunu. Če bi v sezoni 1995/96 upoštevali samo rezultate od innsbruške tekme dalje, bi več točk v svetovnem pokalu osvojil le avstrijski as Andreas Goldberger. 

Sezona 1996/97 je bila njegova najuspešnejša. Pod vodstvom reprezentančnega trenerja Jelka Grosa je zmagal na sedmih tekmah, bil najboljši v seštevku prestižne novoletne turneje štirih skakalnic in le nemški veteran Dieter Thoma mu je lahko sledil, vendar mu kljub vsemu ni uspel preprečiti zmagoslavja v skupni razvrstitvi svetovnega pokala in Peterka je osvojil veliki kristalni globus. Poleg tega je bil najboljši tudi v posebni razvrstitvi v smučarskih poletih. 9. februarja 1997 je v avstrijskem Kulmu poletel 203 m in tako postal prvi Slovenec, ki je preletel magično mejo 200 m. 

Naslednja sezona 1997/98, je bila zanj za podobno uspešna. Tokrat je Peterka zmagal štirikrat in znova osvojil veliki kristalni globus (vse do zadnje tekme se je boril z Japoncem Kazujošijem Funakijem) in globus za najboljši seštevek v smučarskih skokih brez upoštevanja poletov. Kljub temu, da se mu je medalja izmuznila, je solidno nastopil tudi na zimskih olimpijskih igrah v japonskem Naganu, kjer je osvojil 5. mesto na veliki ter 6. mesto na srednji skakalnici.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Luka_Don%C4%8Di%C4%87

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Primo%C5%BE_Peterka

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.