skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

23. julija 1937 se je v Cvetkovcih rodil Božidar Radoš, slovenski pisatelj

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
23. julija 1937 se je v Cvetkovcih rodil Božidar Radoš, slovenski pisatelj. 

Do leta 1991 je živel v Ormožu in tam opravljal zobozdravniški poklic. Dve mandatni obdobje je bil tudi vodja takratnega TOZD-a Zdravstveni dom Ormož. Zdaj že več kot 25 let živi v Murski Soboti, kjer je nekaj časa delal še v zasebni zobni ordinaciji. Po smrti prve žene se je poročil z višjo zobozdravstveno tehnico Vladko Mecilošek, ki mu je pomagala pri delu v ordinaciji.
Pisati je začel po upokojitvi. Po lastnih besedah je bila ljubezen do knjig odločilna za njegove prve preizkuse v pisanju. Najprej se je z avtobiografskim romanom Zlatnik polne lune spomnil svojega očeta in hkrati izpisal lastno življenjsko pot. Napisal ga je z željo, da bi povedal, kako mu je bil čas, v katerem je živel, naklonjen oz. prevečkrat nenaklonjen. Roman je bil nekaj let po izidu ponatisnjen. V zbirki zgodb Armbrust, ki jo je posvetil 20. obletnici slovenske osamosvojitvene vojne, in romanu Usodni časi je opisal svojo izkušnjo ob osamosvajanju Slovenije, v delu Vojakova pisma pa je literarno preoblikoval pisma, ki jih je med služenjem vojaškega roka pisal ženi. V romanu V objemu zla je tematiziral usodo njemu znanih ljudi, ki so se znašli v kolesju druge svetovne vojne in usodnih sprememb po njej. Za vsa literarna dela je značilna kritična distanca do tega, kar ga je osebnostno oblikovalo. Ravno kritična distanca je namreč po njegovem mnenju tisto, kar bi moralo zaznamovati leposlovno pisanje.
Božidar Radoš je skupaj s soprogo tudi neutruden svetovni popotnik.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/rados-bozidar/
Avtor gesla: Jožef Papp, Knjižnica Murska Sobota

 

Fotogalerija

Informacije

Naziv

23. julija 1937 se je v Cvetkovcih rodil Božidar Radoš, slovenski pisatelj

Čas dogodka

23. julij 1937

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

23.07.2021 04:11

Zadnja sprememba

23.07.2021 04:13

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam