skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

12. februarja 1974 je v Ljubljani umrl Luka Kramolc, slovenski skladatelj, pedagog in zbiralec ljudskih pesmi

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
12. februarja 1974 je v Ljubljani umrl Luka Kramolc, slovenski skladatelj, pedagog in zbiralec ljudskih pesmi. Rodil se je 14. oktobra 1892 v Šentanelu nad Prevaljami. 

Na Dunaju je leta 1914. diplomiral na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost.

Po končani akademiji je bil mobiliziran in je kot pešak služil v avstrijski vojski do 29. oktobra 1918. 

V letih 1918/20  je postal tajnik in vodja preskrbe občine Mežica. Opravljal je tudi službo organista in vodil pevski zbor. Aktivno je sodeloval pri plebiscitu.

Leta 1920 je na povabilo Mateja Hubada odšel v Ljubljano za tajnika in učitelja mladinskega petja in klavirja na Konservatorij glasbene matice. Hkrati je  študiral na konservatoriju. Poročil se je z Marijo Wyzovrek in leta 1922 se jima je rodil sin Božidar, leto za njim Nikolaj. Diplomiral je iz glasbe in petja v letu 1924. Po diplomi je vse do upokojitve l. 1950 služboval kot glasbeni pedagog. 

Preberi več

Ustanavljal in vodil je številne pevske zbore, prirejal koncerte in turneje, pisal je strokovne članke in predaval na  zborovodskih tečajih. 

Samostojno ali s sodelavci je uredil in izdal več kot trideset zbirk zborovskih pesmi, pesmaric in vadnic. Zbiral in prirejal je dela koroških ljudskih pevcev, vižarjev in pesnikov: Franca Ledra – Lesičjaka, Mihe Andreaša, Urbana Jarnika in drugih. Zavzemal  se je ohranjanje in oživljanje koroškega ljudskega izročila. Leta 1940 je postal  redni član Društva skladateljev v Ljubljani.

V povojnih letih mu povojna oblast zaradi emigracije obeh sinov ni bila naklonjena, dolgo mu niso dodelili družinskega stanovanja, ni dobil potnega dovoljenja, odmerjena mu je bila nižja pokojnina. V Ljubljani je sodeloval pri ustanovitvi kulturno-umetniških društev, glasbene šole in  ljudskih knjižnic. V Šentanelu je s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti organiziral snemanje »koroške ovseti«, božične pastirske igre in trikraljevskih kolednikov.
Z Glasbenim narodopisnim inštitutom je sodeloval s strokovnimi nasveti pri zvočnih snemanjih koroških pesmi in običajev, zbiral podatke in organiziral domačine. 

Na  snemanju  starega  koroškega običaja steljeraje so sodelovali s petjem vaški pevci. Predlagal je, da ostanejo skupaj kot zbor in jim izbral ime Šentanelski pavri;  za zborovodjo je predlagal svojega nečaka Mitjo Šipka.Članke, poročila, kritike in ocene je objavljal od leta 1913 dalje v časopisih: Cerkveni glasbenik, Glasnik profesorskega društva, Slovenec, Nova pot, Koroški koledar, Delo, Slovenski vestnik, Glasnik slovenskega etnografskega društva.

Po drugi svetovni vojni je veliko pisal za  Koroški fužinar, kjer so izšli daljši prispevki o ljudski pesmi v Mežiški dolini in koroških bukovnikih in vižarjih. V knjižici Morišče Dravograd je izšel njegov opis dogodka med 2. svetovno vojno (pokol v Šentanelu).Umrl je 12. februarja 1974 v Ljubljani. Pokopan je v domačem Šentanelu.    Za svoje delovanje je prejel številne nagrade in priznanja: Glavni  odbora Rdečega križa v Beogradu ga je odlikoval s srebrno kolajno (1940), Diploma ob otvoritvi ravenske gimnazije (1954), Slovenska prosvetna zveza  v Celovcu mu je za dolgoletno delo v  kulturi in prosveti podelila Drabosnjakovo nagrado in Glasbeno-narodopisni inštitut ga je imenoval za stalnega terenskega sodelavca za področje slovenske Koroške, predvsem Mežiške doline (1958), Red zasluge za narod s srebrnimi žarki (1969), Postal je častni član Slovenskega pevskega društva Jakob Petelin - Gallus iz Celovca (1972), Slovensko etnografsko društvo ga je imenovalo za svojega častnega člana, Slovenska akademija znanosti in umetnosti pa ga je imenovala za rednega svetovalca v vseh folklornih vprašanjih, ki zadevajo Koroško.Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika hrani obsežno zapuščino  Luke Krámolca: poleg korespondence, fotografij, pesmaric in  tiskov, rokopisnih beležk in notografov  tudi 82 zgodnjih umetniških del njegovega sina Božidarja Teda Krámolca, arhitekta, slikarja in pisatelja, ki je živel in ustvarjal v Kanadi.

Vir: https://www.rav.sik.si/e-knjiznica/koroski-biografski-leksikon/item/kramolc-luka

Priporočamo: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/luka-krámolc-(1892–1974).html

Fotogalerija

Informacije

Naziv

12. februarja 1974 je v Ljubljani umrl Luka Kramolc, slovenski skladatelj, pedagog in zbiralec ljudskih pesmi

Čas dogodka

12. februar 1974

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

12.02.2021 00:00

Zadnja sprememba

29.05.2020 09:55

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam