skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Ted Kramolc, arhitekt, slikar in pisatelj

Luku Krámolcu zaradi emigracije obeh sinov povojna oblast ni bila naklonjena. V sklopu njegove zapuščine, ki jo hrani Koroška osrednja knjižnica, je bilo tudi 82 zgodnjih umetniških del njegovega sina Božidarja Teda Krámolca, arhitekta, slikarja in pisatelja, ki je živel in ustvarjal v Kanadi. Umetniška dela iz zapuščine, do tedaj skrita pred javnostjo, so bila prvič razstavljena šele leta 2002 v Koroški galeriji likovnih umetnosti in 30. maja 2002 v Likovnem salonu v ravenski knjižnici. Razstava Ustvarjalnost dveh generacij je ob 110-letnici rojstva Luke Krámolca in 80-letnici Teda Krámolca preko umetnosti simbolično in v resnici po dolgih desetletjih ponovno povezala očeta s sinom. Preberi več
Koroški osrednji knjižnici je kasneje uspelo pridobiti še okoli 400 zgodnjih likovnih del Teda Kramolca, večinoma študijskih skic in grafičnih poskusov iz 'ljubljanskih let' pred emigracijo v Kanado. Vsa likovna dela so digitalizirana in preko posebne zbirke Artoteka dostopna na svetovnem splet

Ted Kramolc je bil rojen 22. marca 1922 v Podgori pri Šentvidu nad Ljubljano.

V ljubljanski realki so bili njegovi profesorji risanja Andrej Koželj, Nikolaj Omersa in Marij Pregelj, ki ga je navdušil za slikarski poklic.
Po maturi se je l. 1941 vpisal na arhitekturo pri prof. Plečniku. Intenzivno je slikal in privatno študiral slikarstvo pri Božidarju Jakcu, Matiji Šviglju, Mateju Sternenu in pri Francetu Goršetu.
V bližnjo ljubljansko okolico je hodil slikat  s prijatelji Marjanom Pleničarjem, z Lojzetom Perkom, z Marjanom Tršarjem.
Med italijansko okupacijo je bil dvakrat interniran v Gonarsu, kjer je nastal njegov pretresljiv ciklus figur o trpljenju ljudi v taborišču.

Leta 1944 je Gojmir Anton Kos izbral nekaj  deset platen za prvo razstavo.
Pred koncem vojne sta z bratom Nikolajem odšla na Koroško v Spittal, kjer je ilustriral knjige in  imel razstave.

Leta 1948 je odšel v Kanado. po enoletnem obveznem delu na železnici se je vpisal na Ontario College of Art in diplomiral leta 1951. kasneje  je opravil še grafično specialko.
Poleg vsakodnevne službe projektanta za notranjo opremo je intenzivno razstavljal.

V domovini se je kot slikar prvič predstavil 1990, eta 1992 pa je bila postavljena pregledna razstava njegovih del.
Istega leta je izšla v Ljubljani tudi njegova zbirka kratke proze Podobe iz arhivov.
Črtice in kratko prozo je  objavljal v osrednji kulturni reviji slovenske povojne emigracije Meddobje.
Posebej se je ukvarjal z usodo priseljencev ob soočenju z neznanimi običaji v novi deželi.
Napisal je dva romana: Potica za navadni dan (1997) in Tango v svilenih coklah (2002)

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam