skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Divja Slovenija - ogled filma in pogovor z avtorjem

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas v četrtek, 26. januarja 2023, ob 17. uri vabi v Belo dvorano Grajske Pristave Omrož na ogled filma Divja Slovenija.

Film je čudovit dokumentarni prelet skozi bogastvo naravnega okolja v Sloveniji. Filmu dajejo poseben pečat izjemno redko videni prizori v naravi. Predstavlja zelo pestro favno in floro Slovenije, pri čemer se osredotoča na sesalce in ptice, prikazane pa so še nekatere zanimive vrste dvoživk, rib in žuželk ter rastlin. V filmu se podamo med najvišje alpske vrhove in v odmaknjene dinarske gozdove, potujemo preko panonskih ravnic, se spustimo v podzemne jame kraškega sveta in pod gladino Jadranskega morja. Pri vsaki pokrajini spoznamo zanje značilen živalski in tudi rastlinski svet. Odkrivamo tudi skrivno življenje nekaterih živalskih vrst, ki živijo v neposredni bližini ljudi, pogosto celo v urbanem okolju, a nam tako rekoč nikoli ne pridejo pred oči. Predstavljenih je več kot 50 živalskih vrst, ki jih spremljamo v obdobju enega leta in so prikazane v različnih vlogah, kot jim jih narekuje življenjski cikel – prehranjevanje oz. lov, dvorjenje, spopad za samice, paritev, skrb za mladiče.

Matej Vranič je črpal navdih za filmske zgodbe iz lastnih izkušenj in dolgoletnega opazovanja ter poklicnega fotografiranja živali in narave po Sloveniji, opiral pa se je tudi na pričevanja naravovarstvenikov in biologov. Snemanje filma ga je pripeljalo tudi v Ormož, kjer je iz stanovanja Milene Zorčič posnel kader iz življenja sov na sosednjem drevesu.

Matej Vranič je profesionalni fotograf in filmski ustvarjalec. Zmagal je na tekmovanju Best Photography of Slovenia, leta 2017 pa je prejel naziv Slovenski naravoslovni fotograf leta. Za revijo National Geographic Slovenija je pripravil vrsto zgodb o divjih živalih.

Ogledu filma sledi pogovor z avtorjem.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.