skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

9. avgusta 1932 se je rodila Berta Golob, slovenska pisateljica.

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
9. avgusta 1932 se je rodila Berta Golob, slovenska pisateljica.

Diplomantka slavistike na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je kot učiteljica zaposlila na osnovni šoli v Preddvoru; v tem obdobju je nastala njena prva knjiga, zbirka pretresljivih drobnih zgodbic o otrocih, njenih učencih iz preddvorskega Prehodnega mladinskega doma (Sovražim vas, 1976). Po tem prvem izletu v pisateljske vode je pisateljevanje postalo stalnica, ob redni zaposlitvi ter kasneje po upokojitvi ves čas piše in izdaja.

Berta Golob je v aktivnem obdobju zamenjala kar nekaj zaposlitev oz. poklicev: po letih poučevanja je štiri leta kot knjižničarka vodila pionirski oddelek knjižnice v Kranju, zatem lektorirala na radiu Ljubljana, v letih pred upokojitvijo pa opravljala delo pedagoške svetovalke v kranjski enoti Zavoda RS za šolstvo. Ves čas živi (in piše) v rojstni hiši v Struževem pri Kranju.

Spomine na otroška in šolska leta ter leta poučevanja je zbrala pod naslovi Skrinja iz babičine bale (1986), Drobne zgodbe (1980), Šolske razglednice (1990). S področja slovenskega jezika, slovnice, pravopisa je izdala več poljudnih priročnikov in učbenikov, namenjenih predvsem mlajšim učencem: Igrarije – besedne čarovnije, Sporočanje: vaje za slovenski jezik, Jezikovni vozli (vse 1988), Žive besede (1982) itn. Je avtorica odličnih knjig z (i)zbranimi portreti slovenskih avtorjev: Znani obrazi (1980), Srce ustvarja, roka piše (1983), Od zvezd in nazaj (1995). Sodelovala je pri izboru besedil za osnovnošolska berila ter prispevala številne spremne besede v knjigah pisateljskih kolegov. Ob leposlovnih in strokovnih vsebinah je izdala okrog 20 knjižic z nabožno tematiko, med njimi tudi pobarvanke za otroke.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/golob-berta/

Avtorica gesla: Jana Bešter, Mestna knjižnica Kranj

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.