skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

7. september 1890 - ustanovna slovesnost celjskega sokola

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
7. septembra 1890 –  ustanovitvena slovesnost celjskega sokola

Na ustanovnem občnem zboru celjskega sokola, ki je bil 31. 8. 1890, je bil sprejet sklep, da se 7. in 8. septembra 1890 pripravi »velika ustanovna slavnost«. Te so se poleg mnogih drugih udeležila še vsa slovenska sokolska društva, med njimi so posebej izstopali ljubljanski sokoli pod vodstvom načelnika in župana Ivana Hribarja, tržaški sokoli z načelnikom Cotičem, goriški sokoli, dolenjski sokoli z načelnikom Rosino, zagorski sokoli in drugi. Prišli so tudi hrvaški sokoli iz Zagreba z načelnikom Mazzuro in dvajset njihovih »biciklistov« ter člani Pokupskega sokola iz Karlovca. V sokolskem kroju je bilo tega dne nad 200 udeležencev. 
Ob njih so bili zastopani tudi »akademiki« društva Triglav in predstavniki dveh tržaških društev, Edinosti in Delavsko podpornega društva. In kot se za takšno slavnost spodobi niso manjkali niti »mnogi odlični gospodi in dame iz Ljubljane, Litije, Zagreba itd«. Svečanost Dogodku pa so posebno svečanost pridali godbeniki »Vatrogasne« in šmarske godbe, zagrebški tamburaši in pevci pevskih društev Slavec iz Ljubljane, Ptujskega slovenskega društva in domače Narodne čitalnice. 
»Ustanovna slavnost« celjskega sokola 7. in 8. septembra je povsem uspela, dvodnevna prireditev pa je še dolgo odmevala v mestu in v takratnem časopisju. Vendar ne samo zaradi njene množičnosti in veličastnega izleta sokolov v Žalec drugi dan, ampak predvsem zaradi žolčnih odzivov celjskih Nemcev, ki so slavnost razumeli predvsem kot nesramno izzivanje mirnih meščanov »pranemškega« Celja.

Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.