skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

6. maja 1895 se je rodil Srečko Puncer, borec za severno mejo

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
6. maja 1895 se je v Loki pri Zidanem Mostu rodil Srečko Puncer (uradno Feliks Puncer), borec za severno mejo. Umrl je 29. aprila 1919 (Vovbre na Koroškem, Avstrija).

Oče in mati Srečka (Feliksa) Puncerja sta bila Savinjčana, vendar je družina sprva živela v Loki pri Zidanem Mostu, kjer je imela mati v najemu gostilno. Leta 1904, ko je bil Srečko v 3. razredu, so se preselili v Braslovče, kjer so starši imeli v lasti hišo. Po končani osnovni šoli in nižji gimnaziji je na takratni nemški gimnaziji v Celju maturiral leta 1916.
Že pred izbruhom vojne je postal aktiven simpatizer preporodovcev, saj je že v času balkanske vojne organiziral Jugoslovansko dijaško organizacijo in vodil narodno radikalno usmerjeno dijaštvo, ki je v okviru literarnega krožka Kondor izdajalo glasilo Savinja. Zaradi proslovanske in proslovenske usmerjenosti je zgodaj postal politično sumljiv in pod nadzorom, zato so ga kmalu po maturi poklicali k vojakom.
Takoj po končani vojni se je priključil Malgajevim borcem za severno mejo in med drugim v Velikovcu urejal tednik Jugoslovanski Korotan.
29. 4. 1919. leta je pri Vovbrah v boju s pripadniki »avstrijskega hajmatdinsta« padel in z vsemi častmi so ga pokopali v Braslovčah.
 
Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/puncer-srecko-feliks/
Avtor gesla: mag. Branko Goropevšek, objavila: Osrednja knjižnica Celje

 

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.