skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

6. december 1950 - ustanovljeno Mestno gledališče Celje

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
6. december 1950 – ustanovljeno Mestno gledališče Celje

6. decembra 1950 je Mestni ljudski odbor Celje izdal odločbo o ustanovitvi poklicnega mestnega gledališča. To je 17. marca 1951 kot prvo premiero uprizorilo predstavo Mire Puc-Mihelič Operacija. Prva in edina zaposlena v sezoni 1950/1951je bila Nada Božič, ki je celjskemu gledališču ostala zvesta  do upokojitve.

Zgodovinsko gledano zametki prvotno sicer nemškega gledališča segajo že v leto 1791, ko so večino predstav na celjskem uprizorili diletantje ali potujoče igralske skupine, predstave pa so služile le za zabavo meščanstva. Povod za prvo predstavo v slovenskem jeziku v Celju ima širši zgodovinski okvir, saj so septembra 1849 odprli železniško progo Celje–Ljubljana. Linhartova Županova Micka je bila tako v poslopju današnjega gledališča prvič uprizorjena 16. septembra 1849. Po letu 1852 je gledališko dogajanje nekoliko zamrlo. Ponovno ga je obudilo ustanavljanje čitalnic, ki so postale izhodišče in središče vsega narodnega gibanja. Decembra 1864 je bila uprizorjena prva predstava celjske čitalnice, in sicer Dobro jutro V. K. Klieperja. V 90-ih letih so se iz čitalniških vrst formirala razna društva, med njimi tudi Celjsko pevsko društvo, iz katerega se je dramatični odsek leta 1910 osamosvojil v Dramatično društvo. Februarja 1919 je bila na odru Mestnega gledališča po 53 letih ponovno odigrana predstava v slovenskem jeziku, in sicer predstava Legionarji. Številnim posameznikom, ki so si prizadevali, da bi gledališče v Celju postalo poklicno in s stalnim ansamblom, je to dokončno uspelo šele 6. decembra 1950, ko je Mestni ljudski odbor Celje izdal odlok o ustanovitvi Mestnega gledališča v Celju, ki se je kasneje preimenovalo v Slovensko ljudsko gledališče Celje.
Prva predstava poklicnega ansambla Mestnega gledališča v Celju je bila Operacija v režiji Toneta Zorka. Premierno je bila uprizorjena 17. marca 1951.

V sedemdesetih ustvarjalnih letih so se po deskah gledališča sprehodila številna velika imena slovenskega gledališča in zapisala ime Gledališča Celje v gledališko zgodovino. Tako sta med igralci gledališča kar dva dobitnika najvišjega gledališkega priznanja Borštnikovega prstana – Janez Bermež (1998) in Anica Kumer (2003), ki sta bila v našem gledališču zaposlena vse do svoje upokojitve. Leta 2000 je Borštnikov prstan prejel Aleksander Krošl, ki je bil član celjskega ansambla od sezone 1954/55 do sezone 1975/76 in je na celjskem odru odigral večino svojih najvidnejših vlog. Leta 2011 je Borštnikov prstan prejela Milada Kalezić, ki je svojo profesionalno pot začela v SLG Celje v sezoni 1977/78 in ostala do sezone 2002/03. Leta 2015 pa je Borštnikov prstan prejela še Ljerka Belak, ki je bila članica celjskega gledališča od sezone 1971/72 do sezone 1993/94.

V Gledališču Celje ustvarjajo vrhunski gledališki ustvarjalci, tako igralci kot režiserji in drugi sodelavci. Umetniški del sestavlja ansambel profesionalnih igralcev z akademsko izobrazbo, stalni dramaturginji, lektor in upravnica, ki skrbi tudi za repertoar gledališča. Repertoar je zmeraj zelo raznolik in pester. Pokriva vse gledališke žanre domačih in tujih avtorjev, tako klasična dela kot novitete.

Viri: 

– https://www.kamra.si/novice/item/slovensko-ljudsko-gledalisce-celje-skozi-cas.html

– https://www.slg-ce.si/domov/o-nas/o-gledaliscu.html

– https://www.theatre-architecture.eu/si/db/?theatreId=244

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.