skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

5. avgust - praznik sv. Marije Snežne

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
5. avgust – praznik sv. Marije Snežne.

Na ta dan je bila posvečena največja Marijina cerkev na svetu, bazilika Marije Velike v Rimu. Ime Marija Snežna ali latinsko Sancta Maria ad Nives pa naj bi dobila po legendi:

»Pod papežem Liberijem, ki je Cerkev vodil od leta 352 do leta 366, je rimski patricij Janez s privoljenjem svoje žene sklenil, da Gospodovo mater Marijo napravi za dedinjo svojega velikega premoženja, ker sama nista imela otrok. Prosila sta jo, naj jima razodene, za katero delo oz. namene naj bi obrnila svoje imetje. V noči med 4. in 5. avgustom, ko je v Rimu navadno največja vročina, se je zakoncema v sanjah prikazala Marija in velela pozidati cerkev na kraju, kjer bo naslednje jutro ležal sneg. Enake sanje je imel tudi papež Liberij, ki je zgodaj zjutraj šel v spremstvu duhovščine in ljudstva na grič Eskvilin, pokrit s snegom, in tam označil prostor za zidanje Marijine cerkve. Bleščeče beli sneg sredi poletja je v legendi simbol Marijine brezmadežne čistosti.«

V Sloveniji najdemo kar nekaj cerkva posvečenih Mariji Snežni. Najvišje ležeča je kapela na Kredarici (2.515 m nad morjem), ki jo je dal postaviti župnik Jakob Aljaž leta 1896.

Razen te kapele na Kredarici so v našem gorskem svetu Mariji Snežni posvečene še kapele na Krvavcu in v Martuljku in na Veliki planini. Mariji Snežni so posvečene naslednje cerkve: Marija Snežna v Slovenskih goricah, na Svetini, Solčavi ter Trnovo nad Gorico. 

Vir:

– https://www.facebook.com/PokrajinskiMuzejCelje/?epa=SEARCH_BOX

– https://katoliska-cerkev.si/praznik-marije-snezne

 

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.