skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

31. oktobra 1929 se je v Celju rodila prof. Božena Orožen, slavistka in domoznanka

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
31. oktobra 1929 se je v Celju rodila prof. Božena Orožen, slavistka, prevajalka in domoznanka.

Rodila se je v Celju na tedanjem Vrazovem, sedaj Gledališkem trgu 8, v isti hiši, kjer živi še sedaj. Po štirih razredih osnovne šole je leta 1940 postala dijakinja 1. razreda osemletne celjske gimnazije. Šolsko leto se je zaradi vojne in nemške okupacije končalo predčasno, saj so jo junija 1941 Nemci s starši izselili v Srbijo. To je bil tretji transport, ki se je ustavil v Paraćinu. Čez dva meseca so del izgnancev poslali v Zaječar, kasneje, pozimi 1941/42, pa je s starši prišla v Beograd. Tu je nadaljevala gimnazijsko šolanje od 2. do 5. razreda, peti razred že po osvoboditvi Beograda.
Julija 1945 se je vrnila v Celje. Leta 1948 je maturirala na celjski gimnaziji in se vpisala na Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani (A – slovenski jezik s književnostjo, B – ruski jezik s književnostjo). Diplomirala je junija 1954, diplomsko nalogo pa napisala o savinjskem pisatelju Janku Kaču. Njeno prvo službeno mesto je bilo na gimnaziji v Brežicah (1954–1956), jeseni 1956 pa se je zaposlila na I. gimnaziji v Celju. V začetku tega obdobja je tudi naredila strokovni izpit (metodična naloga Protestantizem v srednji šoli). V šolskem letu 1958/59 se je kot štipendistka izpopolnjevala v Pragi. Ukvarjala se je predvsem s češko-slovenskimi literarnimi stiki v preteklosti. Po vrnitvi je ponovno poučevala na celjski gimnaziji slovenščino in deloma ruščino, ko so jo spet uvedli, in nekaj let vodila dijaški ruski krožek.
Veliko je delala tudi pri celjski podružnici slavističnega društva.
Leta 1983 je nastopila službo v Osrednji knjižnici Celje kot vodja oddelka Posebnih zbirk (oz. domoznanskega oddelka) in na tem mestu ostala do upokojitve septembra 1991.
Po upokojitvi je ostala dejavna na domoznanskem področju kot publicistka, pripravila in vodila pa je tudi številne odmevne ekskurzije v slovenske in zamejske kraje, povezane s slovensko kulturno zgodovino. S celjskimi ljubiteljskimi igralci in recitatorji tudi pripravlja recitatorske dogodke, posvečene jubilejem slovenskih in svetovnih književnikov.
Priljubljeno gimnazijsko profesorico in neutrudno kulturno delavko je za njeno življenjsko delo celjska občina leta 2000 nagradila z zlatim celjskim grbom.

Vir: https://www.obrazislovenskihpokrajin.si/oseba/orozen-bozena/

Biografsko geslo je pripravil Branko Goropevšek in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.