skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

11. februar 1437, Barbara Celjska okronana za češko kraljico

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
11. februar 1437, Barbara Celjska okronana za češko kraljico

To je bila njena tretja krona. Okronana je bila v stolnici sv. Vida na Hradčanih v Pragi. Viri žal niso ohranjeni, vendar kljub temu precej natančno vemo, kako je potekal obred. Ohranjena so namreč poročila o kronanju kraljice Zofije leta 1400.
Razlika med češkim in ogrskim kronanjskim redom je bila samo v detajlih. Ogrski kraljici so razgalili ramo pri maziljenju, na Češkem so kraljico mazilili po hrbtu in prsih, kjer je bila obleka odstrižena. Krono, ki je bila zelo težka, sta med obredom nad Barbarino glavo držala dva spoštovana gospoda. S kraljevimi insignijami in krono na glavi se je po končanem obredu Barbara odpeljala s Praškega gradu v Staro mesto, kjer je bila slavnostna pojedina. Sigismund je Barbari že dan pred kronanjem podaril jutrne posesti, ki so bile v primerjavi z ogrskimi sicer zelo majhne, a za njeno prihodnost zelo pomembne.
11. novembra 1437 je Barbara zapustila Prago v spremstvu svojega moža Sigismunda kot češka kraljica. Manj kot mesec dni kasneje je bilo njeno življenje popolnoma drugačno. Sigismund je umrl 9. decembra 1437. Albrecht, dedič ogrske krone, poročen z edinko kraljevega para, je dal morda Barbaro zapreti že 5. decembra. Zagotovo se je bal, kako bo vladal z močno in bogato taščo za svojim hrbtom. Barbara ne samo, da je živela na Ogrskem, da je govorila madžarsko in imela mrežo političnih prijateljev, s 30 grajskimi posestmi je s svojo družino, knezi Celjskimi, ki so imeli v lasti 17 posestev, bila bistveno bogatejša od novega ogrskega kralja. Tega dejstva se je Albrecht še kako zavedal.
Obtožena zarote proti kralju in veleizdaje je Barbara postala brezpravna oseba in Albrecht je lahko zaplenil vse njene posesti. Po izpustitvi iz ujetništva, je Barbara poiskala zatočišče na poljskem dvoru. Z izgubo posesti na Ogrskem se je morala sprijazniti.
Na Češko se je lahko vrnila šele štiri leta kasneje, kjer je živela na gradu Mělnik vse do svoje smrti.
Viri:
Preberi več

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.