skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

1. februarja 1954 se je v Rovi (Črna gora) rodila Milada Kalezić, gledališka in filmska igralka

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
1. februarja 1954 se je v Rovi (Črna gora) rodila Milada Kalezić, gledališka in filmska igralka 

Gledališka in filmska igralka. Njena družina se je zaradi očetove službe veliko selila in se končno ustalila v Mariboru, kjer je Milada končala osnovno in srednješolsko izobraževanje. Na AGRFT v Ljubljani se je vpisala leta 1971, v sezoni 1976/1977 je postala stalna članica SLG Celje, kjer je takoj na začetku opozorila nase z vlogo Darinke v Šeligovi Čarovnici iz Zgornje Davče, za katero je prejela Borštnikovo in Sterijino nagrado ter Zlati lovorjev venec na festivalu MES v Sarajevu. V naslednjih 26 sezonah je v SLG Celje odigrala vrsto nepozabnih in nagrajenih vlog (Laura v Williamsovi Stekleni menažeriji, naslovna vloga v Zajčevi Medeji, Helena Alvingova v Ibsenovih Strahovih, markiza Merteuil v Müllerjevi Eksploziji spomina, Katarina v Shakespearjevi Ukročeni trmoglavki …). V sezoni 2002/2003 je postala stalna članica SNG Maribor.

Kot mlada igralka se je slovenskemu občinstvu vtisnila v spomin v filmu To so gadi (režiser Jože Bevc, 1977) z danes že ponarodelim stavkom: »Jok brate, odpade.«

Med številnimi nagradami je leta 1998 prejela nagrado Prešernovega sklada, leta 2011 Borštnikov prstan, leta 2016 pa je prejela Glazerjevo nagrado za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti.

Avtor gesla: Marijan Pušavec, Osrednja knjižnica Celje

Fotogalerija

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.