skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Z domače delavske mize

Pred uvedbo fabrških kantin so za prehrano delavcev skrbele gospodinje – tako za može kot koštarje, samske delavce. Med vojnama in po drugi svetovni vojni so bili jedilniki precej skromnejši kot spodaj našteti. A postopno dvigovanje standarda delavcev se je odražalo predvsem v kvalitetnejši in izdatnejši prehrani. Predstavljene so jedi, ki se še danes znajdejo na mizah jeseniških družin.
Jedilnik
1. Meso iz župe, govnač, jabuka v šlafroku
2. Ajmoht z žganci ali vaseršpoclni, snežene kepe ali štrudl
3. Fržolova župa, omlete z marmelado
4. Ciganski golaž, buhtelj ali ta zmeden fancovt
5. Prežganka, polpete iz mesa iz župe, hrenov zos, krompirjeva solata (s kumaro)
6. Zelenjavna župa, češplovi knedlni, kompot
7. Ješprenj s suhim mesom, šmorn z marmelado
8. Suha rebra ali suh vratnik, endivija s krompirjem ali druga sezonska solata, šado
9. Jesihflajš z jajcem, črn kruh, pečena jabolka
10. Mešta, kisla repa
11.  Pire krompir in fržov ali fržolova pešta, čežana

Dokument

Prenesi dokument

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.