skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Z domače delavske mize

Pred uvedbo fabrških kantin so za prehrano delavcev skrbele gospodinje – tako za može kot koštarje, samske delavce. Med vojnama in po drugi svetovni vojni so bili jedilniki precej skromnejši kot spodaj našteti. A postopno dvigovanje standarda delavcev se je odražalo predvsem v kvalitetnejši in izdatnejši prehrani. Predstavljene so jedi, ki se še danes znajdejo na mizah jeseniških družin.
Jedilnik
1. Meso iz župe, govnač, jabuka v šlafroku
2. Ajmoht z žganci ali vaseršpoclni, snežene kepe ali štrudl
3. Fržolova župa, omlete z marmelado
4. Ciganski golaž, buhtelj ali ta zmeden fancovt
5. Prežganka, polpete iz mesa iz župe, hrenov zos, krompirjeva solata (s kumaro)
6. Zelenjavna župa, češplovi knedlni, kompot
7. Ješprenj s suhim mesom, šmorn z marmelado
8. Suha rebra ali suh vratnik, endivija s krompirjem ali druga sezonska solata, šado
9. Jesihflajš z jajcem, črn kruh, pečena jabolka
10. Mešta, kisla repa
11.  Pire krompir in fržov ali fržolova pešta, čežana

Dokument

Prenesi dokument
Informacije o uporabi piškotkov

Spletna stran uporablja piškotke, ki zagotavljajo najboljšo uporabniško izkušnjo. Piškotki se hranijo v vašem spletnem brskalniku, v njih so shranjeni podatki o izbrani regiji, služijo za vodenje sej uporabnikov in podobno. Poleg tega nam omogočajo boljše razumevanje posameznih odsekov spletne strani, ki se vam zdijo najbolj zanimivi in uporabni.

Preko zavihkov na levi strani lahko nastavite vse vaše nastavitve piškotkov na teh straneh.

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2025 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.