skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Rojstna hiša učitelja, pesnika in pisatelja Ivana Tomšiča

Slovenski pesnik in pisatelj Ivan Tomšič se je rodil 4. dec. 1838 v Vinici učitelju Bernardu in Katarini rojeni Malnerič. Umrl je 17. aprila 1894 v Ljubljani.  Služboval je od 1860/7 v Tržiču na Gorenjskem, nato bil pomožni učitelj na ljubljanski normalki in od 1872 redni učitelj na vadnici, kjer je ostal do smrti. Od 1889 je bil okrajmni šolski nadzornik za ljubljansko okolico.

Njegovo pisateljsko in vzgojno delo je obsežno in mnogostransko. Pisati je začel pod vodstvom očeta Bernarda v reviji Vedež. Poleg pesmi in kratkih povesti je najznačilnejši spis Narodni običaji v Vinici na Dolenjskem. Iz Tržiča je dopisoval v časopis Učiteljski tovariš. 

Tomšičevo največje vzgojno in pisateljsko delo je bila ustanovitev mladinskega lista Vertec, ki ga je od 1871 do svoje smrti v veliki meri pisal sam.

Njemu v spomin je Belokranjsko učiteljsko društvo 1897. dalo postaviti spominsko ploščo, ki je danes postavljena v predverju OŠ Vinica.

Podatki o spominski plošči se nanašajo na prvotno postavitev plošče. Ta je bila 1944 umaknjena ob bombardiranju Vinice. Za ponovno postavitev je leta 1965 poskrbelo Belokranjsko muzejsko društvo.

V ta namen je bila postavljena še ena plošča s pojasnilom, ki se nanaše tudi na spominsko ploščo postavljeno Ljudevitu Tomšiču.

Tekst na plošči: ”Plošči sta bili leta 1944 rešeni iz stare bombardirane šole in jih je ob 20 letnici osvoboditve 1965 leta ponovno vzidalo Belokranjsko muzejsko društvo”.

Slika

Hrbtna stran

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine


2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.