skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Marija z detetom, ok. 1300

Konec 17. stoletja sta se minoritska cerkev in samostan začela barokizirati. Zamenjava oltarne opreme je bila opravljena v 18. stoletju. Leta 1752 je mariborski kipar Jožef Straub v baročnem duhu predelal kip Marije z detetom (ok. 1300), enega najlepših slovenskih gotskih kipov, in ga postavil v atiko novega velikega oltarja.

Po zavezniškem bombardiranju leta 1945 so v kupu ruševin našli ostanke gotske plastike: spodnji del kipa, Marijino levico ter del Marijinega oprsja z vratom. Najdene fragmente je v petdesetih letih 20. stoletja z betonskim vložkom, ki je nadomestil manjkajoče dele, sestavil restavrator Janez Gojkovič. Ponovnega restavriranja za potrebe razstave Gotika v Sloveniji je bil kip Marije z detetom deležen leta 1994 (restavratorja Miladi Makuc in Drago Bac).

Leta 2002 je bil sprejet sklep, da se izdela kopija kipa, ki bo služila za rekonstrukcijo baročne podobe Marije z detetom. Ta naj bi kot osrednja figura stala v obnovljeni samostanski cerkvi. Delo je opravil ptujski kipar in restavrator Viktor Gojkovič. Nov kip je danes postavljen kot osrednja sakralna figura v rekonstruiranem prezbiteriju na mestu nekdanjega velikega baročnega oltarja. Original kipa je od leta 2013 na ogled v Antonovi kapeli minoritske cerkve kot osrednji eksponat nastajajoče Minoritske zbirke.

Fotografija je nastala leta 2016.

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.