skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Poberija v Podgradu 2013

V soboto 2.2.2013 je  potekala tradicionalna poberija po Podgradu.Fantje so se že zgodaj zjutraj zbrali v gasilskem domu. Po zajtrku je sledila povorka po Podgradu, ki pa letos ni bila tako barvna kot ostala leta, saj so morali zgončarji svoje kape zaradi slabega vremena zamenjati z rutami. Po poberiji je sledila veselica za vse vaščane v gasilskem domu.

Obisk škoromatov za domačine predstavlja čast, zato jih radi sprejmejo v svoji hiši. Že od nekdaj so se obiska škoromatov najbolj veselili  otroci, ki so jih čakali že pred vasjo. Ko so se približevali, so se skrili zaradi strahu, da jih ne bi ujel kleščar v velike klešče in jih “olisal” s sajami. Pogumnejši so jih izzivali, dokler jih kliščari, na veliko veselje skritih in varnih opazovalcev, ni ujel in olisal. Če je bilo žrtev dekle, je bilo obojestransko veselje in zabava še večja.

Poleg kliščarja so med škoromati najštevilčnejši “zgončarji”, ki so oblečeni v narobe obrnjen ovčji kožuh, pokriti pa s čudovitimi pisanimi kapami na katerih so rože iz krep papirja. Rože so oblikovane kot nageljni, vrtnice, marjetke ali druge rože. Pri tem velja omeniti, da se umetno cvetje izdeluje samo iz rdečega, belega in modrega krep papirja. S tem se izkazuje pripadnost slovenskemu narodu. Kapa ima na zadnji strani trakove istih barv. Ti s kape prosto padajo prek ramen, čez dolžino kožuha. Zaradi teže si je potrebno kapo privezati z dvema trakoma pod brado, tretjega pritrjenega na sprednji rob kape pa se drži pred obrazom. Najstarejši in najpreprostejši način zakrivanja obraza je preprosto poslikanje s sajami. Zgončari imajo čez kožuh, okoli pasu, privezane zvonce. Ti so lahko kravji ali liti bronasti. Kovane zvonce si fant pritrdi na verigo, bronaste zvonce pa ima pritrjene na širokem usnjenem pasu. Zvonce se lahko pripne tudi čez prsi in hrbet. Zgončarji nosijo bele platnene hlače, ki jim pri zunanjih robovih našijejo rdeče trakove. Rdeča barva trakov pri strani pri suknenih belih hlačah je barva kot znak veselja in mladosti. Na nogah imajo zgončarji rdeče nogavice iz grobe domače volne, obuti so v močne, do gležnjev segajoče čevlje. Nepogrešljiv rekvizit je tudi naravno zakrivljena palica — “krabalja”. Palico pod ročajem okrasi z nekaj rožami in trakovi iz papirja.

Ostali liki v povorki in poberiji so še Bandjera oz zastavonoša, Poberin, Muzika, Pupe u bjelim, Zeleni, Žjenin i njevjesta, Kosec, Debeljuh, Cunjar, Medved z gospodarjem, Pepeljuhar, Jemprgar, Daska.

 

Video posnetek

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine


2008 - 2023 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.