skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

P. v. Radics: Die Laibacher freiw. Feuerwehr

Zgodovinar Peter von Radics se je v publikaciji lotil začetkov prostovoljnega gasilstva v Ljubljani, ki ga je spodbudil tedanji župan Josef Suppan. Tedaj ustanovljeno gasilsko društvo se zdaj imenuje Gasilsko društvo Ljubljana mesto.

Na njihovi spletni strani preberemo:

Župan dr. Josip Suppan je leta 1867 leta sklical posvetovanje za gasilstvo vnetih meščanov in leta 1869 ustanovil pripravljalni odbor za ustanovitev samostojnega gasilnega društva. Pripravljalni odbor je vodil Trnovčan Fran Doberlet, imenovan tudi »oče gasilstva na Slovenskem«. 30. marca 1870 je bil v posebni sobi gostilne Sokol sklican ustanovni občni zbor. Na ustanovni občni zbor so povabili tudi mestne očete z županom dr. Josipom Suppanom na čelu. Ob 18. uri in 46 minut je bilo ustanovljeno gasilsko društvo pod imenom »Laibacher friewilige Feuerwehr«. Društvo je dobilo svoje prostore v dvoriščni stavbi na magistratu. Prvi dan je v gasilsko društvo pristopilo 27 mož. 

Na ustanovnem občnem zboru so ustanovni člani krepko segli v žep in darovali denar za delo požarne brambe. Dva sta prispevala po 10 goldinarjev, ostali pa po manj, tako, da se je že na ustanovnem občnem zboru nabralo v društveni blagajni kar 34 goldinarjev. Naslednji dan so razni meščani in meceni darovali še 228 goldinarjev in 40 krajcajev. Izstopali so baron Codelli, Tschinkel in Scwarz s po 50 goldinarji, župan Suppan pa je iz svojega žepa prispeval 25 goldinarjev.

26. junija 1870 ob 9 uri so se gasilci zbrali v veliki dvorani na magistratu. Slovesno naj bi ustanovili gasilsko društvo, izvolili svoje vodstvo in županu svečano obljubili, da bodo pošteno in požrtvovalno delali. Svečanost so prekinili trije streli z gradu – požar v središču mesta. Svoje zborovanje so gasilci prekinili, odšli ter požar v deželnem dvorcu hitro in uspešno pogasili. Nato so s svečanostjo nadaljevali. Tako niso le svečano obljubili ampak tudi dokazali da želijo skrbeti za varnost mesta in meščanov.

Publikacija je dostopna na spletu, v Digitalni knjižnici Slovenije, za digitalizacijo jo je izbrala Mestna knjižnica Ljubljana. 

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.