skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Miha Maleš: Avtoportret, 1926

Miha Maleš (1903-1887) se je rodil na Jeranovem pri Kamniku. Šolal se je na kiparskem oddelku umetno-obrtne šole v Ljubljani, Umetniški akademiji v Zagrebu, v privatni šoli Zu St. Anna na Dunaju ter študij leta 1927 zaključil na grafični specialki v Pragi. Živel in ustvarjal je v Ljubljani.

 
Posegal je na različna področja kulturnega življenja, veliko je potoval po svetu, uveljavil pa se je tako v grafiki, risbi, oljnem slikarstvu kot s freskami, vitraži, poslikano keramiko, fotografijo in ilustracijo, s katero je še posebej populariziral ne le literaturo, marveč tudi tendence sodobne likovne umetnosti. Sodeloval je na številnih skupinskih razstavah in se samostojno predstavil na preko osemdesetih razstavah doma in na tujem. Za svoje delo je prejel več priznanj in nagrad – najpomembnejša, Prešernova nagrada za življenjsko delo, mu je bila podeljena leta 1977.
 
Poslanstvo promocije življenja in dela Mihe Maleša  opravlja Galerija Miha Maleš Medobčinskega muzeja Kamnik.
 
V idilični Rečiški dolini v občini Laško umetnikova hči, Travica Maleš Grešak, nadaljuje z Galerijo Maleš očetovo popularizacijo slovenske umetnosti v kulturni zavesti slovenskega človeka in skozi vodene oglede stalnih in občasnih razstav, za katere je potrebna predhodna najava na tel.: 041 867 246, odkriva skrivnosti likovnega izročila. 

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.