skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Marija z detetom, ok. 1300

Konec 17. stoletja sta se minoritska cerkev in samostan začela barokizirati. Zamenjava oltarne opreme je bila opravljena v 18. stoletju. Leta 1752 je mariborski kipar Jožef Straub v baročnem duhu predelal kip Marije z detetom (ok. 1300), enega najlepših slovenskih gotskih kipov, in ga postavil v atiko novega velikega oltarja. Po zavezniškem bombardiranju leta 1945 so v kupu ruševin našli ostanke gotske plastike: spodnji del kipa, Marijino levico ter del Marijinega oprsja z vratom. Najdene fragmente je v petdesetih letih 20. stoletja z betons ...

Preberi več

Konec 17. stoletja sta se minoritska cerkev in samostan začela barokizirati. Zamenjava oltarne opreme je bila opravljena v 18. stoletju. Leta 1752 je mariborski kipar Jožef Straub v baročnem duhu predelal kip Marije z detetom (ok. 1300), enega najlepših slovenskih gotskih kipov, in ga postavil v atiko novega velikega oltarja.

Po zavezniškem bombardiranju leta 1945 so v kupu ruševin našli ostanke gotske plastike: spodnji del kipa, Marijino levico ter del Marijinega oprsja z vratom. Najdene fragmente je v petdesetih letih 20. stoletja z betonskim vložkom, ki je nadomestil manjkajoče dele, sestavil restavrator Janez Gojkovič. Ponovnega restavriranja za potrebe razstave Gotika v Sloveniji je bil kip Marije z detetom deležen leta 1994 (restavratorja Miladi Makuc in Drago Bac).

Leta 2002 je bil sprejet sklep, da se izdela kopija kipa, ki bo služila za rekonstrukcijo baročne podobe Marije z detetom. Ta naj bi kot osrednja figura stala v obnovljeni samostanski cerkvi. Delo je opravil ptujski kipar in restavrator Viktor Gojkovič. Nov kip je danes postavljen kot osrednja sakralna figura v rekonstruiranem prezbiteriju na mestu nekdanjega velikega baročnega oltarja. Original kipa je od leta 2013 na ogled v Antonovi kapeli minoritske cerkve kot osrednji eksponat nastajajoče Minoritske zbirke.

Fotografija je nastala leta 2016.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Melita Zmazek

Avtorji

Zmazek, Melita

Čas

2016

Čas nastanka fotografije

2016

Ključne besede

Ptuj, HISTORIČNE ZGRADBE, SAMOSTANI, MINORITSKA CERKEV, cerkvena oprema

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Minoritski samostan

Datum digitalizacije

09.08.2016 10:17

Datum objave

12.08.2016 08:55

Zadnja sprememba

22.11.2017 07:54

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam