skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Podgorska mrsa je maska iz sredine 20. stoletja in je posebnost ormoškega območja. Gre za mešanico med pustnim likom piceka in kamele (gambele). Mrsa je oblečena v zimsko suknjo, pod njo ima unteršnico (untrčko), na glavi pa stožčasto kapo, prelepljeno z dolgimi trakovi iz krep papirja. V mrso je bila oblečena ena oseba. Mrsa ima lesen krog oz. obroč, v katerem je človek. Zadaj na obroču je pritrjen lesen zakrivljen rep (leskova palica), okrašen s trakovi skrep papirja. Na sprednjem delu obroča je glava. Ta je lahko treh oblik: z lese ...

Preberi več

Podgorska mrsa je maska iz sredine 20. stoletja in je posebnost ormoškega območja. Gre za mešanico med pustnim likom piceka in kamele (gambele).

Mrsa je oblečena v zimsko suknjo, pod njo ima unteršnico (untrčko), na glavi pa stožčasto kapo, prelepljeno z dolgimi trakovi iz krep papirja. V mrso je bila oblečena ena oseba. Mrsa ima lesen krog oz. obroč, v katerem je človek. Zadaj na obroču je pritrjen lesen zakrivljen rep (leskova palica), okrašen s trakovi skrep papirja. Na sprednjem delu obroča je glava. Ta je lahko treh oblik: z lesenimi rogovi ali z ušesi ali s kačjo glavo (gadi s krono na glavi). Glava je lahko oblečena z zajčjo kožo. Čeljust mrse je izdelana tako, da jo zamaskiranec lahko premika z vrvico. V gobcu ima rdeč jezik. Mrso spremlja godec. Igra na orglice, kitaro ali bisernico, v pleteno košaro pa pobira pa tudi darove.

 

Slika

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Karin Hrga

Vir

Majč L., Hebar T.: Pustne maske v okolici Podgorcev v sredini 20. stoletja : raziskovalna naloga. Velika Nedelja : Osnovna šola, 2017, str. 28.

Avtorji

Hrga, Karin

Čas nastanka fotografije

2017

Ključne besede

Ptujsko polje, pust, PUSTNI OBIČAJI, MASKE

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Etnološka zbirka v gradu Velika Nedelja

Datum digitalizacije

18.11.2020 16:02

Datum objave

19.11.2020 08:47

Zadnja sprememba

19.11.2020 16:21

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam