skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Naše delo (1948-1950)

Prva številka glasila Naše delo je izšla 17. julija 1948. Pri organizaciji priprave in natisa ptujskega lokalnega časopisa so se snovalci soočali s številnimi težavami, saj ni bilo ljudi, ki bi imeli izkušnje z novinarskim in uredniškim delom, prav tako na Ptuju ni bilo tehničnih pogojev za tisk, saj v mestu več ni bilo tiskarne.
Prispevke za Naše delo so poleg urednika pripravljali dopisniki in politični aktivisti. Odločilno besedo pri izboru »primernih« vsebin za objavo je imela Komunistična partija, ki je kulturo in prosveto nadzirala s pomočjo komisij za agitacijo in propagando, krajše imenovanih agitprop. Vsebina Našega dela je bila pred objavo podvržena strogi cenzuri – gradivo vsake številke je najprej obravnavala komisija za agitacijo in propagando pri okrajnem komiteju KP in izločila vse politično neprimerne vsebine.

Časopisje vsa leta izhajanja, razen redkih izjem, obsegal štiri strani. Tretja številka prvega letnika je bila deležna manjše oblikovne prenove in povečanja obsega: izrisana je bila nova glava časopisa, obseg vsebine pa se je povečal na račun enkrat večjega formata.

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.