skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Krušna peč je bila sestavni del vsake kmečke hiše. Od tu izhaja tudi njeno drugotno ime - kmečka peč. Uporabljali so jo za kuho in peko ter za ogrevanje glavnega bivalnega prostora - hiše. Vratca kurišča so bila praviloma v črni kuhinji. Notranjost peči je bila narejena iz kvalitetnega pečarskega šamota, namensko izdelanega za peko kruha in ostale hrane. Ob kurišču so stali pripomočki za kurjenje, pečenje in čiščenje peči. Peč je bila ponavadi postavljena v glavnem bivalnem prostoru hiše - njena najpo ...

Preberi več

Krušna peč je bila sestavni del vsake kmečke hiše. Od tu izhaja tudi njeno drugotno ime - kmečka peč. Uporabljali so jo za kuho in peko ter za ogrevanje glavnega bivalnega prostora - hiše.

Vratca kurišča so bila praviloma v črni kuhinji. Notranjost peči je bila narejena iz kvalitetnega pečarskega šamota, namensko izdelanega za peko kruha in ostale hrane. Ob kurišču so stali pripomočki za kurjenje, pečenje in čiščenje peči.

Peč je bila ponavadi postavljena v glavnem bivalnem prostoru hiše - njena najpogostejša zunanja oblika je bila kvadratna. Od zunaj je bila obdana s pečarskimi ploščami oz. pečnicami raznih oblik in barv. Okrog peči so bile postavljene klopi za sedenje. Otroci so se greli na vrhu peči, tam so v zimskem času pogosto tudi spali. Na peči so sušili tudi sadje.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Nevenka Korpič

Avtorji

Korpič, Nevenka

Čas nastanka fotografije

2020

Ključne besede

Velika Nedelja, GRAD, ETNOLOŠKE ZBIRKE

Odnos

Je del etnološke zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, enote v Ormožu

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Etnološka zbirka v gradu Velika Nedelja

Datum digitalizacije

18.11.2020 13:24

Datum objave

19.11.2020 08:47

Zadnja sprememba

23.11.2020 13:50

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam