skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

J. R. Mukolovecky – Križevački statuti

V Gradcu so slovenski visokošolci leta 1875 ustanovili Slovensko akademsko društvo Triglav, ki so ga imenovali tudi literarno in zabavno društvo, saj so ga poleg literarnega izražanja namenili tudi zabavi. Ob raznih svečanostih so prirejali slavnostne govore, največkrat pa so člani predavali iz področij svojega študija. Poleg izobraževanja so mladi Slovenci v tujini potrebovali medsebojno povezovanje, ohranjanje slovenske besede in domačega petja, ko so v mladih letih pridobivali svoj značaj, ustvarjali lastno mišljenje ter se kot ...

Preberi več

V Gradcu so slovenski visokošolci leta 1875 ustanovili Slovensko akademsko društvo Triglav, ki so ga imenovali tudi literarno in zabavno društvo, saj so ga poleg literarnega izražanja namenili tudi zabavi. Ob raznih svečanostih so prirejali slavnostne govore, največkrat pa so člani predavali iz področij svojega študija. Poleg izobraževanja so mladi Slovenci v tujini potrebovali medsebojno povezovanje, ohranjanje slovenske besede in domačega petja, ko so v mladih letih pridobivali svoj značaj, ustvarjali lastno mišljenje ter se kot učitelji in narodni buditelji vračali nazaj v domovino. Kot dejaven član društva se je Jožef Rakež Triglavu pridružil že na začetku študija v Gradcu. Tam je navduševal s svojimi predavanji, tako s strokovnimi s področja medicine, s katerimi je dokazoval svojo visoko strokovno podkovanost, kot s šaljivimi predavanji, ki so odražala njegov smisel za humor. V času študija pa je pod psevdonimom J. R. Mukolovecki izdal šaljive Križevačke statute, ki so pomenili Slovenski zakonik veselemu pivskemu društvu.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Dodatni nazivi

Šmarje pri Jelšah

Status avtorskih pravic

dela v javni domeni

Avtorske pravice

Avtorske pravice so potekle.

Vir

J. R. Mukolovecky. Križevački statuti, 1928

Čas

1928

Ključne besede

RAZSTAVE, DOMOZNANSKE ZBIRKE

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Jožef Rakež, dr. med. – zdravnik v Šmarju pri Jelšah od 1893 do 1935

Datum digitalizacije

18.11.2019 12:14

Datum objave

07.12.2019 07:56

Zadnja sprememba

05.12.2019 14:42

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam