skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gospodje Ptujski so bili sodobniki Celjskih in Goriških grofov. Najprej so bili ministeriali salzburških nadškofov in uradno vedno samo kastelani ptujskega gradu, vendar so se že kmalu uveljavili kot ena najodličnejših rodbin v celotni Štajerski, občasno pa tudi na širšem območju Srednje Evrope. V svoji več kot tristoletni zgodovini so opravljali pomembne vloge v političnem, gospodarskem in kulturnem življenju jugovzhodnega obrobja Rimsko-nemškega cesarstva. Z vojaškimi uspehi, s posedovanjem številnih gospoščin ter z načrtnimi porokami so si utrli p ...

Preberi več


Gospodje Ptujski so bili sodobniki Celjskih in Goriških grofov. Najprej so bili ministeriali salzburških nadškofov in uradno vedno samo kastelani ptujskega gradu, vendar so se že kmalu uveljavili kot ena najodličnejših rodbin v celotni Štajerski, občasno pa tudi na širšem območju Srednje Evrope. V svoji več kot tristoletni zgodovini so opravljali pomembne vloge v političnem, gospodarskem in kulturnem življenju jugovzhodnega obrobja Rimsko-nemškega cesarstva. Z vojaškimi uspehi, s posedovanjem številnih gospoščin ter z načrtnimi porokami so si utrli pot v visoko politiko ter zagotovili vpliv na gospodarski razvoj.

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Pokrajinski muzej

Vir

Hajdinjak B., Vidmar P.: Gospodje Ptujski – srednjeveški vitezi, graditelji, meceni. Ptuj: Pokrajinski muzej, 2008

Ključne besede

RODBINE, ZGODOVINA

Jeziki

Slovenski

Lokacija

Vurberk

Datum digitalizacije

12.09.2011 12:38

Datum objave

12.09.2011 12:38

Zadnja sprememba

12.09.2011 13:28

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam