skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Dr. Fran Lorger, arheolog (1884-1937)

Rodil se je 30. aprila 1884 v preprosti trški družini v Šmarju pri Jelšah kot prvi otrok Franca in Otilije Lorger. Gimnazijo je obiskoval v Gradcu in po maturi leta 1904 nadaljeval s študijem klasične filologije na graški univerzi. 

Že v času študija je začel z raziskovanjem rimskih spomenikov v domačem okolju. Leta 1907 je naletel na ostanke rimske vile v Grobelcah pri Šmarju pri Jelšah. Raziskovanje je nadaljeval leta 1934 po vrnitvi iz Nice, kjer je 10 let deloval kot portretist z aparatom za posnemanje arheološke keramike, ki ga je sam izdelal. Pri izkopavanju razkošne rimske vile v Grobelcah, ki je trajalo do leta 1936, je naletel na rimsko naselbino, kjer so se nahajale stanovanjske in gospodarske stavbe v notranjosti 800 metrov dolgega obzidja. Ostanke rimskih naselbin je odkril še v Mali Pristavi, Stranju, Spodnjem Mestinju in Pristavi pri Mestinju.

Lorgerjevo arheološko proučevanje je prišlo najbolj do izraza po letu 1914, ko je poučeval na gimnaziji v Celju. V tem času je na Rožnem griču (Sevcih) pri Celju odkril rimsko vilo. Med njegova največja arheološka odkritja spada rimski vojaški tabor II. italske legije cesarja Marka Avrelija iz 2. stoletja, ki ga je raziskoval od leta 1916 do 1918 v Ločici ob Savinji.

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.