skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Celjski obrtniki

Filmi so nesnovni del stalne razstave Živeti v Celju in njenega dela Ulice obrtnikov. Vsebinsko zajemajo tri obrti, ki so bile v 20. stoletju v Celju precej razširjene.
Film KAJ SE SKRIVA POD KLOBUKOM predstavlja modistovsko obrt v Celju v 20. stoletju, orisuje lik in poklic modistinje ter njen družbeni status, prikazuje izdelovanje klobuka ter predstavlja pripomočke in orodja, potrebna za ta postopek. Zgodba gradi na pogovoru s poslednjo celjsko modistinjo, gospo Maro Premšak, ki je ravno v času raziskave in snemanja filma dokončno zaprla vrata svojega salona.
V filmu ŠKARJE IN PLATNO nam podrobnosti iz njihovega obrtnega življenja razkrivata celjska krojača g. Podlunšek in g. Podbregar. Mojstra spregovorita o socialnem statusu tega poklica, razširjenosti obrti, tradiciji, strankah in izdelkih. Rdeča nit filma je izdelava moške obleke, ki je nastajala pod spretnimi rokami krojača Milka Gregorna.
Film FIGARO ZA VSE ČASE je nadaljevanje ciklusa kratkih dokumentarnih filmov na temo mestnih obrti, ki se predvajajo v sklopu stalne razstave Živeti v Celju. Pripovedovalci, med katerimi so frizerji z dolgo družinsko tradicijo in mladi, moderni stilisti, kažejo na zgodovinski lok razvoja te obrti v Celju.

Video posnetek

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Organizacija

Partner


Izbira pokrajine


2008 - 2022 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.