skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Primorski fantje v italijanski vojski, Franc Koren, iz Kosez 1931

Prvi z leve stoji Franc Koren (1911-1967), doma iz Kosez pri Ilirski Bistrici. Ob času njegovega rojstva je oče imel službo v vasi Rubeši pri Kastvu zato je osnovno šolo obiskoval na Kastvu. Kasneje so se preselili v Koseze. Leta 1930 je bil na naboru. Vojaško izobraževanje je opravil v kraju Buriano pokrajina Grosseto, na zahodni strani italijanskega polotoka. V vojski se je izučil za šoferja in to delo opravljal poklicno še potem, ko je zaključil kadrovski rok v italijanski vojski. Ker doma ni bilo dela je podaljšal službovanje v vojski kot šofer. Zato je  moral za nekaj let v Abesinijo. Poročil se je z Bernardo Peruzin z Dolnjega Zemona. Ta čas se mu je družina povečala in vrnil se je domov. V Trnovem je odkupil družinsko hišo. V naslednjih letih sta se hčerki Silvani pridružili še dve hčerki Sonja in Nadja.

Po letu 1940 se je vrnil domov. Po vojni se je zaposlil kot šofer v podjetju Transport Ilirska Bistrica. Bil je mentor mnogim mladim šoferjem. Sredi sedemdesetih let se je v prometni nesreči hudo poškodoval in januarja 1967 za posledicami umrl.

Na sliki: Korenova skupina mladih vojakov ob zaprisegi s svojim predpostavljenim. Na hrbtni strani te fotografije piše. »Ricordo di giuramento 22. magio !!  K. F. »

Škoda, da ni še kakšnega podatka.

208/vč 

Slika

Opzioni di filtraggio

Ricerca

Tipo di contenuto

Categorie
Categorie
Categorie
Categorie
Categorie

Scelta della regione


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.